Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), Νίκος Λαριγκάκης, σε επιστολή που έστειλε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ».

Η επιστολή εστάλη λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον,  σε μια προσπάθεια «να ενθαρρύνει μια ειλικρινή συζήτηση για την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας με βάση τις αποδεδειγμένες ενέργειες της Τουρκίας που υπονομεύουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ».

«Το να κατευναστεί ένας δικτάτορας, όπως ο πρόεδρος Ερντογάν, δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά» τονίζει επίσης, ο κ. Λαριγκάκης στην επιστολή του.

Η ανακοίνωση του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου:

«Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκος Λαριγκάκης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την παραμονή της συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, για να ενθαρρύνει μια ειλικρινή συζήτηση για την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας με βάση τις αποδεδειγμένες ενέργειες της Τουρκίας που υπονομεύουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Η επιστολή του προέδρου ζητά επίσης, από τον υπουργό Μπλίνκεν να έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει και να αποσύρει τις δηλώσεις αυτές και να ανακαλέσει την υποστήριξή της για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η επιστολή αναφέρει πολλά παραδείγματα της επικίνδυνης ρητορικής του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησής του για εισβολή στα ελληνικά νησιά.

“Η Τουρκία εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών”, έγραψε ο Λαριγκάκης. “Το να κατευναστεί ένας δικτάτορας, όπως ο πρόεδρος Ερντογάν, δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά”».