Ρήγμα στη συνοχή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δημιουργήθηκε χθες, στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, καθώς οι 50 εκπρόσωποι κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που παρευρέθηκαν στην όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την Ουκρανία, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο για την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο, με τις μεγαλύτερες ενστάσεις, να καταγράφονται από γερμανικής πλευράς.

Η λύση που προκρίθηκε, ήταν η καθεμιά χώρα να αποφασίσει ξεχωριστά αν θα εφοδιάσει ή όχι την Ουκρανία με βαρέα άρματα μάχης, όπως εξήγησε ο Ολλανδός Πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Στη διάρκειά της, η Γερμανία υπήρξε αρνητική στην παράδοση των αρμάτων μάχης της τύπου Leopard 2 στους αμυνόμενους, καθώς θεωρούνται από τα κορυφαία του είδους στον κόσμο, με εξαγωγές προς την Ασία και την Μέση Ανατολή.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εκτίμησε χθες το βράδυ πως «δεν υπάρχει άλλη λύση» παρά μόνο η διάθεση βαρέων αρμάτων από τη Δύση στη χώρα του, κατανοώντας πως στο εξής «θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για τον εφοδιασμό με σύγχρονα άρματα». Από πλευράς της, η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεσουν ανέφερε στο Telegram πως «οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με άρματα ή χωρίς αυτά. Αλλά κάθε άρμα από το Ράμσταϊν σημαίνει ζωές Ουκρανών που θα σωθούν», καθώς τα σοβιετικής κοπής άρματα που διαθέτει η χώρα της πέφτουν αύτανδρα, σε περίπτωση που χτυπηθούν.

Ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας εκτίμησε πως οι προσπάθειες των χωρών τελικά θα καρποφορήσουν, δεδομένου ότι η μία μετά την άλλη οι δυτικές χώρες ανακοινώνουν τις τελευταίες ημέρες την παροχή νέων οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού προς τους Ουκρανούς, προκειμένου να μην τεθεί σε διακινδύνευση το προβάδισμά τους, αποτέλεσμα της αντεπίθεσης που εξαπέλυσαν κατά των ρωσικών δυνάμεων το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε ότι «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται», παρότι Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν όλες τις τελευταίες ημέρες πως δεν θα στείλουν τα Leopard2 στην Ουκρανία, αλλά και δεν θα επιτρέψουν σε καμία άλλη χώρα με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης στο απόθεμά τους να το πράξει, εκτός εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να στείλουν τα M1 Abrams άρματα μάχης στο Κίεβο, παραβλέποντας το υλικοτεχνικό κόστος για τη συντήρησή τους.

Πάντως, Αντί των Leopard 2, ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε χθες πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα του για την Ουκρανία.

Στον αντίποδα, με αμείωτο ρυθμό συντάσσεται ο κατάλογος των χωρών που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, όπως η Ολλανδία που θα στείλει 2 εκτοξευτές συστήματος Patriot.

Στα τέλη της εβδομάδας, οι ΗΠΑ, αποδέσμευσαν στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνονται 59 τεθωρακισμένα Bradley, 50 ελαφρά τεθωρακισμένα, και 90 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Stryker, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Humvee.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία επιπλέον 600 πυραύλους Brimstone, η Δανία 19 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar γαλλικής κατασκευής και η Σουηδία συστήματα πυροβολικού Archer. Τα συστήματα αυτά, ωστόσο, έχουν μικρότερο βεληνεκές κατά πολλές δεκάδες χιλιόμετρα από αυτό που ζητούν οι Ουκρανοί. Παράλληλα, το Λονδίνο θα διαθέσει προς το Κίεβο 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2, ενώ η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής.