Με την υψηλής συμβολικής σημασίας ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υποδέχθηκε απόψε στην ελληνική πρωτεύουσα 69 ομολόγους του από δέκα χώρες των Βαλκανίων, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, κατά την οποία η Αθήνα αναλαμβάνει την Προεδρία για το 2023, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Κωνσταντινούπολη.

Στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους του, αφού τούς καλωσόρισε θερμά στην Αθήνα, μίλησε για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δίκτυο στη σταθερότητα της περιοχής -ειδικά σε αυτήν τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο που διανύουμε- και αναφέρθηκε στο κοινό όραμά του με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, όταν πριν από έναν χρόνο ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν το Δίκτυο Β40 στη ζώνη των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, ο κ. Μπακογιάννης έστειλε ένα μήνυμα σε εκείνους που βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον της περιοχής.

«Σήμερα, οι πόλεις μας στέκονται, η μια στο πλευρό της άλλης, σταθερές πυξίδες, ενωμένες σα γροθιά. Δίνοντας μια ξεκάθαρη και δυναμική απάντηση σε εκείνους που βλέπουν στα Βαλκάνια τον διχασμό και τον κατακερματισμό, καλλιεργούμε την αλληλεγγύη για μια κοινή πορεία προς την ειρήνη και την ευημερία», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων και υπογράμμισε την ανάγκη για αλληλεξάρτηση μεταξύ των βαλκανικών λαών: «Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε την ισορροπία και την πορεία σταθερή στους αβέβαιους, τους γεμάτους προκλήσεις, καιρούς που ζούμε. Είναι εύκολο να ενδώσεις στον κυνισμό, να καταφύγεις στην εσωστρέφεια και στην περιχαράκωση. Είναι εύκολο να αποποιηθείς την ανάγκη για επικοινωνία και δέσιμο. Σήμερα, όμως, είμαστε αλληλεξαρτώμενοι και αν δε στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, δε θα μπορέσει να υπάρξει σταθερότητα».

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης του Δικτύου για την ανάπτυξη των πόλεων και την ευημερία των πολιτών. «Είναι ύψιστη τιμή να σάς υποδεχόμαστε στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά το ξεκίνημα της υλοποίησης του κοινού μας οράματος με τον Εκρέμ. Έναν χρόνο μετά την ίδρυση του Δικτύου B40, του δικού μας Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων, το οποίο μεγαλώνει τόσο σε συμμετοχές όσο και σε σημασία, καθώς συνδέει την ανάπτυξη των πόλεων με την ευημερία των πολιτών μας. Θεμελιωμένο στο κοινό μας παρελθόν, ανοίγει το δρόμο για το βιώσιμο, κοινό μας μέλλον», σημείωσε και αναφέρθηκε στον βασικό σκοπό του Δικτύου που είναι η ανταλλαγή της γνώσης, της τεχνογνωσίας, των βέλτιστων πρακτικών και των λύσεων στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά και η διαχείριση της οικονομικής αβεβαιότητας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ενίσχυση της ασφάλειας των πόλεων, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και η προστασία των επόμενων γενιών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε με υπερηφάνεια για την ανάληψη της Προεδρίας του Δικτύου Β40 από την Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στους λαούς των Βαλκανίων. «Τιμούμε και υπερασπιζόμαστε το όραμα της συνεργασίας, την αγάπη της γνώσης, την ανάγκη να μοιραζόμαστε και το αίσθημα της περηφάνειας ως Βαλκάνιοι. Θα πορευτούμε προς τα εμπρός, ενισχύοντας τους δεσμούς που μάς ενώνουν και μαζί θα πετύχουμε».

«Μείζον παγκόσμιο ζήτημα η επανένωση των Γλυπτών»

Στην ομιλία του, από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε με έμφαση και στο μείζον ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας τη σημασία που έχει η επανένωσή τους στην Αθήνα για την ενίσχυση της ίδιας της δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία αποτελεί κοινή επιλογή. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ως σύμβολό της τον Παρθενώνα», σημείωσε και ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να στρέψουν το βλέμμα τους προς το Μνημείο-σύμβολο της πόλης, τόνισε: «Βλέπετε τον Παρθενώνα να ορθώνεται περήφανος και σοφός, αλλά ημιτελής. Ένας Παρθενώνας πληγωμένος, όμως, συνιστά αποτυχία για τη δημοκρατία, αθέτηση του καθολικού καθήκοντος να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αντιπροσωπεύει ακριβώς όσα επιχειρούμε να αφήσουμε πίσω μας μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτό το Δίκτυο: τους εγωισμούς, τα μικροσυμφέροντα, την έλλειψη δικαιοσύνης».

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε, μάλιστα, ότι η επανένωση των Γλυπτών δεν αποτελεί ελληνοβρετανική υπόθεση, ούτε αφορά τις διακρατικές σχέσεις, αλλά αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο όπως χαρακτηριστικά, ανέφερε «αποκαλύπτει με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον Πολιτισμό της Δύσης, πώς προσεγγίζουμε την Ιστορία, πώς μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες και προάγουμε τη συνεργασία. Πρόκειται για την πεμπτουσία του τι συνιστά μια πόλη, γι’ αυτό και μάς αφορά όλους», κατέληξε.

Αύριο και μεθαύριο στην Τεχνόπολη οι εργασίες της Συνόδου

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της Συνόδου θα διεξαχθούν αύριο Δευτέρα 23 και μεθαύριο Τρίτη 24 Ιανουαρίου στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Το πρωί της Δευτέρας, ο Κώστας Μπακογιάννης θα αναλάβει την Προεδρία του Δικτύου από τον ομόλογό του Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και κατά την εναρκτήρια ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στο όραμα της Προεδρίας της Αθήνας για το 2023.

Στη Σύνοδο, κατά την οποία θα ενταχθούν και νέα μέλη στο Δίκτυο Β40, θα απευθύνουν ομιλίες ο Ντάριο Ναρντέλλα, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, καθώς και οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, των Τιράνων, της Σόφιας, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβο, της Ποντγκόριτσα κ.ά.

Ομιλία θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς.

Πολύ σημαντική θα είναι η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων στη Σύνοδο, αφού σε αυτήν θα λάβουν μέρος, εκτός από τη διοργανώτρια πόλη της Αθήνας, ακόμη 38 Δήμοι της χώρας: Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους – Μυκηνών, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ, Ρόδου, Πέλλας, Αγρινίου, Αγίας Παρασκευής, Καβάλας και Αχαρνών.

Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης των δημάρχων που συμμετέχουν στην Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40, Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)