Ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας, γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μιλάει στο «Π» για τα προβλήματα της «φτωχομάνας» συμπρωτεύουσας, για τις επερχόμενες εκλογές, αλλά και για τα μαθητικά του χρόνια, την οικογένειά του και για τη συμβουλή που πήρε από τον πατέρα του όταν του ανακοίνωσε πως θα εμπλακεί με την πολιτική.

Όπως δήλωσε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα γίνουν οι εκλογές. Ποιο είναι τοδιακύβευμά τους για τη ΝΔ;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε σαν έτοιμη από καιρό, κάνοντας πράξη κάθε «γραμμή» του προγράμματός της. Σε μία κυβερνητική θητεία γεμάτη έντονες και πρωτόγνωρες προκλήσεις, καταφέραμε να αναγεννήσουμε την οικονομία και να στηρίξουμε την κοινωνία, ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι πολίτες αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητά μας απέναντι στις μεγάλες κρίσεις, ενώ η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Σήμερα, είναι πρωταγωνίστρια στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενώ διεθνείς επενδυτικοί κολοσσοί επιλέγουν τη χώρα μας, δημιουργώντας πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Ειδικά στον τομέα της εθνικής άμυνας πετύχαμε θαύματα, θωρακίζοντας την με αναβάθμιση και ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού μας, καθώς και με διεθνείς συμμαχίες. Αν δεν είναι αυτό πρόοδος απέναντι στην οπισθοδρόμηση της περιόδου 2015-2019, τότε τι μπορεί να είναι; Συνεπώς, το διακύβευμα των προσεχών εκλογών είναι ένα: Θα επιλέξουμε για δεύτερη φορά τη συμφορά ή θα δώσουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή;

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τις επόμενες κάλπες, ζητώντας αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τάσσεστε υπέρ της αναζήτησης κυβερνητικού εταίρου ή της προσφυγής σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι, στις φετινές εκλογές, οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία. Όσες κάλπες κι αν στηθούν, για εμάς η προσπάθεια είναι μία και εθνική. Επιδιώκουμε την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας, με στόχο την ισχυρή Ελλάδα. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε άξιος καπετάνιος, που ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες.Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε όλα όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια, γι’αυτό και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Φυσικά, στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, τον λόγο έχει ο κυρίαρχος λαός, ο οποίος και θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δείξουν τον δρόμο με την ετυμηγορία τους.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η συμπρωτεύουσα;

Το ζήτημα των συγκοινωνιών της πόλης σε συνδυασμό με το έντονο κυκλοφοριακό δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους πολίτες, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα όλων. Αυτά τα 3,5 χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα όσον αφορά την αύξηση στον στόλο του ΟΑΣΘ, αλλά πραγματική κοσμογονία θα φέρει η λειτουργία του μετρό, στο τέλος της φετινής χρονιάς. Παράλληλα, η έναρξη κατασκευής του αναβαθμισμένου άξονα του FlyOver στον περιφερειακό θα συμβάλει στη σημαντική μείωση κυκλοφοριακών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, αποσυμφορίζοντας πολλούς κεντρικούς δρόμους της πόλης και βελτιώνοντας σημαντικά την οδική ασφάλεια. Εμείς, όπως βλέπετε, προτιμήσαμε τα μεγάλα έργα, σε σχέση με κάποιους άλλους που είχαν κάνει σημαία τα μεγάλα λόγια και τους…μουσαμάδες!

Μέχρι σήμερα, ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στην κοινοβουλευτική σας πορεία;

Αν μπορούσα να επιλέξω κάποια δυσκολία αυτά τα 3,5 χρόνια, θα ήταν η περίοδος της πανδημίας, όπου μία πρωτόγνωρη συνθήκη για όλους μας άλλαξε άρδην την καθημερινότητά μας, προκαλώντας φόβο και αβεβαιότητα. Σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, έπρεπε ως βουλευτής να πείσω τους συμπολίτες μου για την ορθότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και ασφαλώς να τα τηρήσω κι εγώ. Επρόκειτο, άλλωστε, για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας. Με τη βοήθεια του Θεού ξεπεράσαμε το κακό και ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία.

Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με την πολιτική; Κολλήσατε το «μικρόβιο» της πολιτικής από τον πατέρα σας;

Ήμουν ακόμη μαθητής, όταν βρέθηκα δίπλα στον πατέρα μου στο ξεκίνημα της δικής του πολιτικής διαδρομής και μάλλον έτσι κόλλησα το «μικρόβιο» κι εγώ. Κατόπιν, συμμετείχα ενεργά στις δράσεις της νεολαίας της ΝΔ, της ΟΝΝΕΔ, ενώ στο πανεπιστήμιο συνέβαλα κι εγώ στην άνοδο της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην πρώτη θέση, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Ως δικηγόρο, οι συνάδελφοι με εμπιστεύτηκαν, εκλέγοντάς με συνεχώς επί 15 χρόνια στη διοίκηση του Ταμείου Υγείας και Πρόνοιάς Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η εκλογή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και,τελικά,η υποψηφιότητά μου με τη Νέα Δημοκρατία το 2019.

Όταν αποφασίσατε να «κατεβείτε» στην κεντρική πολιτική σκηνή, τι συμβουλή σάς έδωσε ο πατέρας σας;

Αρχικά, η συμβουλή του ήταν«για να ασχοληθείς με την πολιτική, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να το θέλεις με την καρδιά σου. Διαφορετικά θα υποφέρεις κι εσύ και η οικογένειά σου».

Κι όταν μπήκατε στη Βουλή;

Μετά την εκλογή μου τον Ιούλιο του 2019, μου σύστησε «να μην ξεχνώ ότι υπηρετώ ιδέες κι αξίες, και προπάντων τους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν,κι όχι να προσπαθώ να είμαι αρεστός σε ορισμένους με στόχο την πολιτική επιβίωση».

Είστε αυτό που λέμε γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός. Τι μνήμες έχετε από τα μαθητικά σας χρόνια; Πώς ήταν η Θεσσαλονίκη εκείνα τα χρόνια;

Σαν μαθητής και φοιτητής,πρόλαβα να παίξω ποδόσφαιρο στην πλατεία Αριστοτέλους και στις αυλές εκκλησιών, να κυκλοφορούμε για τα κάλαντα όλη τη μέρα παιδιά 8-10 χρονών, να λειτουργούν περισσότεροι από 15 κινηματογράφοι στο κέντρο της πόλης, να παίζουμε μπιλιάρδο και να πηγαίνουμε στις ντισκοτέκ, να λειτουργεί λούνα παρκ μέσα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και στην παραλία όλο το χρόνο, να περνάμε τους καλοκαιρινούς μήνες στην Περαία, την Αγ. Τριάδα και τον Μπαξέ, πριν ανακαλύψουμε τη μαγεία της Χαλκιδικής!

Η Θεσσαλονίκη παραμένει «φτωχομάνα» ή έχει αλλάξει κάτι; Και τι;

Ο όρος «φτωχομάνα» για τη Θεσσαλονίκη είναι άκρως τιμητικός. Μία πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών, που δέχτηκε χιλιάδες πρόσφυγες,ενώ έχουν περάσει εκατομμύρια επισκεπτών που την έχουν συνδέσει με την απλότητα και τη ζεστή φιλοξενία. Από εκεί και πέρα, η πόλη μας αλλάζει προς το καλύτερο, κάθε μέρα και ώρα που περνάει. Η πόλη έχει αλλάξει σημαντικά, κυρίως προς το καλύτερο. Έχει χαθεί, όμως, πολύτιμος χρόνος σε πολλούς τομείς και οφείλουμε να κάνουμε το παν για να τον κερδίσουμε.Την τελευταία τριετία στη Θεσσαλονίκη συντελείται μία επενδυτική «κοσμογονία», με τεχνολογικούς πολυεθνικούς κολοσσούς να επενδύουν στην πόλη, ενώ σημαντικά έργα υποδομών προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Οι παρεμβάσεις με καθαρό κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο είναι εμφανείς παντού γύρω μας.

Πώς προέκυψαν οι Βρυξέλλες στη ζωή σας;

Μετά τη Νομική στο ΑΠΘ, συνέχισα για μεταπτυχιακές σπουδές στο Βέλγιο.Αφού έκανα πρακτική άσκηση στην Κομισιόν, άρχισα να εργάζομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έζησα τέσσερα χρόνια γεμάτα εμπειρίες, σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και επέστρεψα γνωρίζοντας πολύ καλά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήταν εύκολη ή δύσκολη απόφαση να επιστρέψετε στην Ελλάδα μετά τις Βρυξέλλες;

Ο πειρασμός της καριέρας εκεί ήταν μεγάλος! Όμως, μέσα μου είχα πάντα την επιθυμία να ζήσω και να δημιουργήσω στη Θεσσαλονίκη. Έτσι επέστρεψα και ρίχτηκα στη μάχιμη δικηγορία.

Από μικρός θέλατε να γίνετε δικηγόρος ή προέκυψε στην πορεία;

Το δίλημμα ανάμεσα στη Νομική και την…Οδοντιατρική λύθηκε στη Β’ Λυκείου, οπότε προτίμησα την πανεπιστημιακή παιδεία, που μου ταίριαζε περισσότερο, και πίστεψα ότι αποτελεί εφαλτήριο για περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές στη ζωή.

Είστε πατέρας τριών μικρών παιδιών. Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας για τα παιδιά σας;

Ο Σωτήρης τελειώνει το Γυμνάσιο, ενώ ο Θάνος και η Νίκη είναι μαθητές Δημοτικού. Έχω εικόνα τόσο για την πρωτοβάθμια, όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών μας. Πολλά έχουν βελτιωθεί, αλλά ακόμη περισσότερα μπορούν να γίνουν. Η έγνοιά μου είναι το μέλλον τους.Οι νέοι μας χρειάζονται ευκαιρίες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.Χρέος μας είναι να τους τα προσφέρουμε, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ακόμη και για την επιστροφή σπουδαίων μυαλών που ξενιτεύτηκαν.

Τι είναι αυτό που έχετε στερηθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των βουλευτικών καθηκόντων σας;

Αναμφισβήτητα έχει αλλάξει η καθημερινότητα στην οικογένειά μας. Καταλαβαίνετε ότι οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές υποχρεώσεις μού στερούν πολύτιμο χρόνο από την σύζυγό μου και τα παιδιά. Ευτυχώς, η Εύα αντέχει ακόμη!Όπως και να έχει, είμαστε πολύ δεμένοι,οπότε ο χρόνος μαζί τους είναι ποιοτικός αν και λιγότερος. Όσο για να παίξω μπάσκετ ή ποδόσφαιρο παρέα με φίλους, αυτό δύσκολα θα το χαρώ ξανά!

Γιατί το λέτε αυτό; Δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χρόνος για εσάς;

Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που απομένει, συναντώ φίλους και διαβάζω κυρίως σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Έχετε κάποιο χόμπι;

Όσο για χόμπι, θα διαλέξω όταν θα μπορώ να ασχοληθώ. Ποτέ δεν είναι αργά!

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο