Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε χαρούμενος για την απόφαση της Γερμανίας να «ξεκλειδώσει» την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, εκφράζοντας όμως την ανησυχία του για την ποσότητα και τον χρόνο παράδοσής τους.

Μιλώντας στο Sky News, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους συμμάχους σε όλο τον κόσμο για τη συνεχή υποστήριξή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του.

Οι δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι προέκυψαν αφού η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο και εξουσιοδότησε τις χώρες-εταίρους να πράξουν επίσης το ίδιο – παρά τις απειλές της Ρωσίας.  Μετά τις δηλώσεις του Όλαφ Σολτς, ο οποίος «σφράγισε» την απόφαση αποστολής Leopard στο Κίεβο, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα προμηθεύσει τα άρματα μάχης στο Κίεβο το νωρίτερο σε 3-4 μήνες.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι άλλες χώρες, που έχουν αποθέματα του άρματος μάχης, το οποίο ακολουθεί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, μπορούν πλέον να τα προμηθεύσουν στο Κίεβο.

Ήδη, οι Νορβηγία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Πολωνία έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να στείλουν Leopard στο Κίεβο.

Χθες, η Ρωσία, προειδοποίησε το Βερολίνο ότι η αποστολή αρμάτων μάχης «δεν θα είναι καλή για τις μελλοντικές σχέσεις» και είπε στις ΗΠΑ, ότι αν εγκρίνουν μια τέτοια κίνηση, θα πρόκειται για «κατάφωρη πρόκληση».

Εν τω μεταξύ, το καλύτερο δώρο για τα 45α γενέθλιά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελενσκι, έκανε σήμερα η σύζυγός του Ολένα, όπως και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, που ανακοίνωσαν την αποστολή αρμάτων μάχης στην εμπόλεμη χώρα του.

Η Ολένα Ζελένσκι, ανέβασε στα social media μια φωτογραφία του ζευγαριού, σε παλιές χαρούμενες στιγμές και του ευχήθηκε ολόψυχα «Χρόνια Πολλά».

Αφού ευχήθηκε στον σύζυγό της για τα γενέθλιά του, στη συνέχεια η Ζελένσκα απευθύνθηκε στον ουκρανικό λαό επισημαίνοντας τα εξής: «Έχει αρκετό πείσμα. Το κύριο πράγμα που θέλω είναι να παραμείνει υγιής. Μείνε λοιπόν υγιής, σε παρακαλώ! Θέλω να χαμογελάω πάντα μαζί σου. Δώσε μου αυτή την ευκαιρία!», τόνισε η «Πρώτη Κυρία» της Ουκρανίας.

zelenski-main

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να προμηθεύσει άρματα μάχης στην Ουκρανία επιβεβαίωσε αυτό που η Ρωσίδα αξιωματούχος είπε ότι ήταν «προσχεδιασμένος πόλεμος» εναντίον της Μόσχας.

Το Κίεβο ζητούσε εδώ και μήνες δυτικά άρματα μάχης που υποστηρίζει ότι χρειάζεται απεγνωσμένα για να δώσει στις δυνάμεις του τη δύναμη πυρός και την ικανότητα να μετακινούνται προκειμένου να διασπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.