ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Creta TV, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα έργων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που υλοποιούνται στην Κρήτη, ενώ μίλησε και για τις πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε να κριθούμε από το έργο μας, δεν πρόκειται να μπολιάσουμε με το δηλητήριο του διχασμού τους πολίτες».

«Η διαφορά μας είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και τη διακυβέρνηση του τόπου. Υπάρχουν εκείνοι που επενδύουν στις μεγάλες δόσεις τοξικότητας και διχασμού και εκείνοι που την αντιλαμβάνονται ως έργο. Η κυβέρνησή μας κρίνεται από το έργο της, εμείς κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας και αυτή είναι η διαφορά μας», ανέφερε ο υφυπουργός.

«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σκοπός μας δεν είναι η σύγκρουση αλλά η σύγκριση. Δεν θέλουμε να διχάσουμε θέλουμε να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης ότι υπάρχει κυβέρνηση με έργο και κρίνεται από το έργο της. Δεν πρόκειται να μπολιάσουμε με το δηλητήριο του διχασμού τους πολίτες», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ, ανέφερε ότι «ήταν ένα όνειρο δεκαετιών για την Κρήτη και τους Κρητικούς και πλέον γίνεται πραγματικότητα καθώς έχουν αρχίσει και επίσημα οι εργασίες στο τμήμα Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, ενώ και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί είναι λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους, αφού στο μεν μεγάλο έργο Χανιά – Ηράκλειο θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές εντός Μαρτίου και στο ΣΔΙΤ, Χερσόνησος – Νεάπολη είμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «στα τέλη του 2023 με αρχές 2024 όλα τα μέτωπα στον ΒΟΑΚ θα είναι ανοιχτά και θα εξελίσσονται έργα κατασκευής».

Επιπλέον, τόνισε, ότι με τις ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης και με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «ο ΒΟΑΚ θα είναι ενοποιημένος από τον Κίσσαμο έως την Σητεία και με τις παρακάμψεις των πόλεων».

Για το Σχέδιο Ανάπτυξης της Κρήτης με 480 έργα, το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι «από το σύνολο των έργων, πάνω από το 50% υλοποιείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αγγίζοντας τα 3,6 δισ. ευρώ».

Από τα εμβληματικότερα έργα είναι το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το οποίο όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς και το ποσοστό ολοκλήρωσης έχει ξεπεράσει το 20%.

«Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι έπρεπε να γίνει. Έπρεπε, επίσης, να το μεγαλώσουμε καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά το 2030 θα εξυπηρετεί περισσότερους από 14 εκατομμύρια τουρίστες. Κατασκευάζουμε, λοιπόν, ένα αεροδρόμιο – κόσμημα για την Κρήτη, ένα αεροδρόμιο ανθεκτικό, βιώσιμο, πράσινο και πάνω απ’ όλα, καινοτόμο».

Ο κ. Καραγιάννης, αποκάλυψε ότι «ο ρυθμός κατασκευής εξελίσσεται πολύ καλά και αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση το επόμενο διάστημα. Έτσι, εκτιμούμε ότι η παράδοση του αεροδρομίου θα γίνει έναν χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, εκτός από τα δύο εμβληματικά έργα, στην Κρήτη, «υλοποιούμε έργα φιλοπεριβαλλοντικά που θα αναδείξουν την ανθεκτικότητα του νησιού. Βρίσκεται, έτσι, σε εξέλιξη ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός καθώς και έργα άρδευσης και καλλιέργειας, όπως τα φράγματα στον Ταυρωνίτη, τον Μπραμιανό και το Πλατύ».

Ο κ. Καραγιάννης, υπογράμμισε, ακόμη, τα έργα οδικής ασφάλειας και τα αντικατολισθητικά που εκτελούνται στον υπάρχοντα ΒΟΑΚ και τα οποία, όπως έκανε γνωστό, «έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό τους».

«Πήγαμε σε εργοτάξια και παρουσιάσαμε έργα, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά και ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι είμαστε μία κυβέρνηση με σχέδιο που δουλεύει σοβαρά. Έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε.