Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα πως, μετά τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στη Στοκχόλμη, «δεν έχει νόημα» να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για να συζητηθούν τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη, ότι δεν υφίσταται πρόταση να αξιολογηθούν χωριστά οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έχει δηλώσει πως η χώρα του θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Τουρκία για το ΝΑΤΟ αφού η Άγκυρα ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φιναλνδία για την ένταξή τους.

Εν τω μεταξύ, Η τουρκική προεδρία ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έπειτα από διαφωνία των δύο επιτελείων, όπως μετέδωσε το δίκτυο RND, επικαλούμενο πηγές στο τουρκικό κυβερνών κόμμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, επρόκειτο να συναντηθεί αύριο με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία.

Σύμφωνα με το RND, η καγκελαρία ήθελε να επικρίνει δημόσια την πρόσφατη εμφάνιση του βουλευτή του ΑΚΡ Μουσταφά Ατσικγκιέζ στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης σε τζαμί που ανήκει στο δίκτυο των «Γκρίζων Λύκων». Ο βουλευτής ζητούσε από το βήμα την εξόντωση Κούρδων και Γκιουλενιστών και είχε προκαλέσει την παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Επιπλέον, η κυρία Μπέρμποκ, μιλώντας προχθές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε και πάλι την αποφυλάκιση του εκδότη Οσμάν Καβαλά, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να συλλαμβάνει κάποιον για πολιτικούς λόγους». Από το ίδιο βήμα η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση του κούρδου πολιτικού του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας, αλλά και άλλων για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι κρατούνται παράνομα στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το RND, τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχαν οδηγήσει σε εικασίες ότι θα χρησιμοποιούσε την παρουσία του για την προεκλογική του εκστρατεία.