O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συνάντηση του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Πιερ Γκραμένια, αναφέρθηκε στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, που έγιναν μέσα στην τελευταία τριετία, καθώς και στα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας, ότι πλέον η Ελλάδα είναι ένα σκαλοπάτι πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα αυτή την περίοδο. Και η πρόοδος συνεχίστηκε ακόμη και στις νέες κρίσεις: πρώτα στη πανδημία και τώρα στη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε ο κύριος Γκραμένια, εξηγώντας, ότι ήταν εφικτό επειδή η οικονομία της χώρας είναι δομικά βελτιωμένη λόγω των μεταρρυθμίσεων.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κρατώντας αυτά που κερδήθηκαν στο παρελθόν, διατηρώντας τη δημοσιονομική τροχιά και μένοντας σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν και άλλο την ελληνική οικονομία. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και των αγορών», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε από την πλευρά του:

Η Ελλάδα, ολοκλήρωσε, τον περασμένο Απρίλιο, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, εξοικονομώντας πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύοντας το προφίλ του δημοσίου χρέους.

Εξήλθε, επιτυχώς, τον περασμένο Αύγουστο, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, κλείνοντας το επώδυνο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, και επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Προχώρησε, τον περασμένο μήνα, στην πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων με κράτη της ευρωζώνης (GLF), ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν συναφθεί στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου.