Σε ανάλυσή του, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προειδοποιεί ότι η λήψη της αναμνηστικής δόσης της Pfizer για τη νόσο Covid και του εμβολίου για τη γρίπη την ίδια ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «CNBC» και τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ύστερα από προκαταρκτική έρευνα με αφορμή την ανησυχία για την ασφάλεια που τέθηκε σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer.

Στις αρχές του μήνα ένα από τα συστήματα επιτήρησης εμβολίων της ΗΠΑ έδειξε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer και ενός αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Αξιωματούχοι του οργανικού FDA που διερεύνησαν τον συσχετισμό αυτό, έσπευσαν να υποστήριξαν ότι, οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν κάνει επίσης το εμβόλιο γρίπης την ίδια μέρα, κάτι που μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Επισημαίνεται, ότι εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν και τις δύο δόσεις – της Covid και της γρίπης- ταυτόχρονα αυτόν τον χειμώνα, ύστερα από μια μεγάλη πίεση για τη δημόσια υγεία από τον Λευκό Οίκο.

Ο FDA θα ξεκινήσει μεγαλύτερη μελέτη για να εξετάσει πιθανά προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τον ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της νόσου Covid και της γρίπης.

Η πιθανή σχέση μεταξύ των εμβολίων και των εγκεφαλικών επεισοδίων αποτελεί μέρος μιας ανεξάρτητης ανασκόπησης του αμερικανικού οργανισμού FDA για το εμβόλιο της Pfizer για τη νόσο Covid, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πολιτική εμβολίων.