Η Κατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα των παρακολουθήσεων που απασχολεί την κεντρική πολιτική σκηνή, ξεκαθάρισε πως είχε προηγηθεί αίτημα του Αλέξη Τσίπρα με το ερώτημα αν παρακολουθούνταν συγκεκριμένα άτομα που ανέφερε ο ίδιος και σε αυτό απάντησε ο κ. Ράμμος με μια επιστολή την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως απόρρητη.

Η απαντητική επιστολή παραδόθηκε και στους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, όπως επίσης και στον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με διαφορετικά όμως ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε το δικαίωμα να προβεί στη δημοσιοποίηση των ονομάτων, απάντησε πως η προσωπική της θέση είναι πως αν θα μιλάγαμε για έναν απλό πολίτη θα έλεγε όχι, αλλά από τη στιγμή που τα πρόσωπα αυτά κινούνται στη δημόσια σφαίρα τα πράγματα αλλάζουν.

Ερωτηθείσα για το πότε η ΑΔΑΕ επεμβαίνει και διεξάγει έρευνα για παρακολουθήσεις, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε όταν προηγηθεί αίτημα από πολίτη, είτε αυτεπάγγελτα αν κριθεί ότι θα πρέπει να το πράξει μετά από πληροφορίες, δημοσιεύματα, κλπ.

Συμπλήρωσε πως η επιστολή Ράμμου στους πολιτικούς αρχηγούς, ήταν προσωπική του απόφαση και πρωτοβουλία, η οποία όμως όχι απλώς είναι συμβατή με τη θέση και ιδιότητα του, αλλά επιβάλλεται κιόλας.

Σχολιάζοντας  δημοσιεύματα που την φέρουν να έχει προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα διέψευσε κατηγορηματικά και παρατήρησε ότι η θέση της στην ΑΔΑΕ δόθηκε μετά από εισήγηση των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, η οποία ήταν ομόφωνη, καθώς ψηφίστηκε και από τους βουλευτές της ΝΔ.