Οι συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη της δεύτερης στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική Daily Sabah, o Μπίλστρομ είπε ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια για να προχωρήσει και πάλι και συνεχίζει να ελπίζει ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Οι πληροφορίες αντλούνται από την σουηδική εφημερίδα Expressen. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε επίσης εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.

Η Φινλανδία αυτή την εβδομάδα δήλωσε για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας φάνηκε να παγώνει καθώς η Άγκυρα κατακεραύνωσε τη Στοκχόλμη για τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα δε, με την Expressen οι Σουηδοί ευελπιστούν η Σουηδία θα είναι πλήρες μέλος του NATO μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αφότου και η Τουρκία θα έχει πάει στις κάλπες.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία- και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τερματίζοντας την πολιτική ουδετερότητας που ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Η Τουρκική Δημοκρατία έχει συχνά εκφράσει ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας, όπως ισχυρίζεται.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκική Δημοκρατία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία.

Όμως, οι πρόσφατες διαδηλώσεις «υποστηρικτών της τρομοκρατίας και ισλαμοφοβικών μορφών» στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με τη Daily Sabah, οδήγησαν τον Ερντογάν να αμφισβητήσει τη δέσμευση της Σουηδίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα επικρίνει εδώ και καιρό τη Στοκχόλμη για τη στέγαση μελών διαφόρων οργανώσεων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ενόψει μιας ιστορικής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, οι τρεις χώρες υπέγραψαν τον Ιούνιο μια τριμερή συμφωνία που απέτρεψε ένα τουρκικό βέτο. Στο μνημόνιο, οι σκανδιναβικές χώρες δήλωσαν ότι θα εξέταζαν τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας για τρομοκράτες.

Πηγή: iefimerida.gr