Το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα«κλειδώσει» και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των παροχών και των μόνιμων φοροελαφρύνσεων της τετραετίας 2023-2027.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το είδος και το χρονοδιάγραμμα των παροχών. Ωστόσο άφησε ανοικτό παράθυρο για παρεμβάσεις σε συνταξιούχους, ευάλωτα νοικοκυριά και δημοσίους υπαλλήλους, επισημαίνοντας πως αν η Νέα Δημοκρατία είναι εκ νέου κυβέρνηση,θα συνεχίσει να μειώνει φόρους.

Δύο ταχυτήτων

Οι παροχές που σχεδιάζονται θα είναι δύο ταχυτήτων: προσωρινές και μόνιμες. Τα μέτρα στήριξης προσωρινού χαρακτήρα θα οριστικοποιηθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, όποτε θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που θα χρηματοδοτήσει στοχευμένες παρεμβάσεις. Το πακέτο με τα μόνιμα μέτρα θα ενσωματωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το πλεόνασμα «θα μιλήσει»

Στο πεδίο των άμεσων παρεμβάσεων, όλα θα κριθούν από το ύψος του πλεονάσματος με το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2022 τον Φεβρουάριο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έναν «κουμπαρά» που θα ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ, με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν έκτακτες παροχές.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο αξιολογεί όλα τα δεδομένα, βάσει των οποίων θα αποφασιστούν οι νέες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

·       Χορήγηση έκτακτου Δώρου Πάσχα σε συνταξιούχους και οικονομικά ευάλωτους κατά το πρότυπο της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, μακροχρόνια ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού.

·       Ελάφρυνση της μισθολογικής δαπάνης για τους εργοδότες, προκειμένου να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, με ένα από τα σενάρια να προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή του τέλους επιτηδεύματος αναδρομικά από φέτος.

·       Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο μέχρι το τέλος του 2023. Επισημαίνεται ότι το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.

·       Επέκταση της χρονικής διάρκειας του «market pass» έως τον Οκτώβριο ή και τα τέλη του έτους.

·       Καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους αναδρομικών από τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους του μέτρου, που ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, εξετάζεται η επιστροφή των αναδρομικών σε δόσεις και σε βάθος τριετίας ή τετραετίας.

Για… πάντα!

Πέραν των προσωρινών παρεμβάσεων, η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει και μόνιμα μέτρα, με αιχμή του δόρατος τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των αποδοχών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

·       Σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος βρίσκεται στο τραπέζι, με ένα από τα σενάρια να προβλέπει μείωση του τέλους από φέτος, καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο «αντίβαρο» τόσο στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι να ισχύσει για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 και να καταργηθεί πλήρως το 2025. Σήμερα, τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται από 400 ευρώ έως 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

·       Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή.

·       Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων. Στην προεκλογική φορολογική ατζέντα εξετάζεται να περιληφθεί η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 22% στο 20%.

·       Περαιτέρω αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εξετάζονται νέες αλλαγές, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά και την υπαγωγή περισσοτέρων εισοδημάτων σε φορολογία με μία ενιαία κλίμακα.

·       Αναμόρφωση του καθεστώτος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από το ΙΟΒΕ προτάσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, ώστε να ετοιμαστεί στη συνέχεια το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο.

·       Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Ένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για να εφαρμοστούν στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης, αλλά δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ήταν και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11%. Το μέτρο αυτό βρίσκεται ξανά στο κυβερνητικό τραπέζι.

·       Μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά (καφέ, χυμούς, αναψυκτικά), τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και κόμιστρα ταξί), τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,τις υπηρεσίες εστίασης, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού.

·       Μείωση προκαταβολής φόρου. Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55% έως 100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου είναι 55%,για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%. Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι προβλέπει μία μείωση της προκαταβολής φόρου για φέτος.

·       Η σταδιακή μείωση και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ θα είναι εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.

·       Μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια, κουρεύοντας τον λογαριασμό σε 978.051 ιδιοκτήτες που δηλώνουν 3,44 δισ. ευρώ από εκμισθώσεις κατοικιών. Εξετάζονται δύο προτάσεις, με την πρώτη να προβλέπει επανασχεδιασμό από μηδενική βάση, με έμφαση στους συντελεστές που θεωρούνται υψηλοί για τους έχοντες εισοδήματα από τη συγκεκριμένη πηγή, και τη δεύτερη, την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή στην ισχύουσα κλίμακα, μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ, με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης.

Νέο μισθολόγιο

Καθιέρωση νέου ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους από την 1/1/2024 με δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600.000 -700.000 υπαλλήλους. Έμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια και στις θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, κ.λπ.). Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.

 

της Aμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο