«Εις το όνομα του Άλκη.  Ο Άλκης είμαι και μπορώ μέσα από εσένα πια να ζω, αρκεί να ξέρεις, να μιλάς, να σου μιλάω. Γινόμαστε ένα για τον Άλκη».

Αυτό διαβάσαμε και ακούσαμε όλοι όσοι την περασμένη εβδομάδα ήμασταν στο γήπεδο ή παρακολουθούσαμε τα παιχνίδια από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Το ίδιο θα ακουστεί και θα μεταδοθεί και αυτή την εβδομάδα. Με απόφαση λοιπόν της SuperLeague στο 19ο λεπτό (η ηλικία του Άλκη) όλων των αγώνων και για ένα λεπτό προβλήθηκε στον ηλεκτρονικό πίνακα και ακούστηκε μήνυμα στη μνήμη του Άλκη Καμπανού, του οπαδού του Άρη, που πριν από έναν χρόνο δολοφόνησαν οπαδοί άλλης ομάδας. Η βία δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο. Στην ζωή. Στην κοινωνία μας. Ας γίνει σύνθημά μας το «Ποτέ Ξανά»!

Με αφορμή τη σωστή απόφαση της διοργανώτριας αρχής της Super League, ας δούμε τι πρωτάθλημα παρακολουθούμε. Κάθε φορά που έχουμε αγώνες, είτε πηγαίνω στο γήπεδο είτε…στήνομαι στην τηλεόραση, προσπαθώ να δω μια εντεκάδα που να περιλαμβάνει περισσότερους Έλληνες! Φευ! Αντίθετα μάλιστα. Διαπίστωσα πως σε πολλές ομάδες μάταια έψαχνα να βρω έστω και ένα Ελληνόπουλο να αγωνίζεται στην εντεκάδα τους! Την ίδια διαπίστωση έκανα και στη λίστα με τους αναπληρωματικούς! Συγκεκριμένα, ο Άρης τα τελευταία δύο με τρία χρόνια διαθέτει στο ρόστερ του κατά 98% μόνο παίκτες με κοινοτικό διαβατήριο και έξι αντί τέσσερις ή πέντε ξένους! Αυτό δεν συμβαίνει φυσικά μόνο με τον Άρη, αλλά και με τις υπόλοιπες ομάδες μας, με τη διαφορά πως στο ρόστερ τους έχουν από 5 μέχρι 15 Έλληνες ποδοσφαιριστές!

Πρόσφατα, στην έρευνα που έκανε το ανεξάρτητο Κέντρο Μελετών για το Διεθνές Ποδόσφαιρο, καταπιάστηκε με τον χρόνο συμμετοχής των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Ο Άρης –σύμφωνα με το Κέντρο–έχει την αρνητική, πρώτη θέση! Να προσθέσω πως στην τελευταία έρευνα η οποία αφορά τον χρόνο συμμετοχής που έχουν οι ξένοι ποδοσφαιριστές σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η Ελλάδα και η Κύπρος καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις. Ο Άρης σε αυτή την κατηγορία έχει αναδειχθεί πρωταθλητής! Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, στα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής, το 99% του χρόνου που διήρκησαν είχε στη σύνθεσή του μόνο αλλοδαπούς παίκτες!

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Κέντρου, στα τελευταία χρόνια η…κατάταξη έχει ως εξής. Πρώτος ο Άρης με 98,4%, δεύτερος ο Βόλος με 89,3%, τρίτη η ΑΕΚ με 87%, τέταρτος ο ΠΑΟΚ με 84,1%, πέμπτος ο Αστέρας Τρίπολης με 83%, έκτος ο Ολυμπιακός με 76%, έβδομος ο Παναιτωλικός με 70,6% και όγδοος ο Παναθηναϊκός με 62,5%! Να σημειώσουμε ακόμη ότι, στο ελληνικό πρωτάθλημα, κάθε ομάδα δικαιούται να χρησιμοποιεί πέντε μη κοινοτικούς, δηλαδή ξένους παίκτες,στην ενδεκάδα της σε κάθε αγώνα. Και εδώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέχει την πρώτη θέση. Οι κιτρινόμαυροι στο ρόστερ τους έχουν έξι ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία! Έτσι, σε κάθε αγώνα ένας από τους έξι μένει εκτός. Πιστεύω πως το ίδιο γίνεται και με τις υπόλοιπες ομάδες μας, με τη διαφορά πως βλέπουμε έστω και τρία Ελληνόπουλα να φοράνε φανέλα βασικού! Έχουμε λοιπόν ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς Έλληνες ποδοσφαιριστές!

«Επιμένεις στα Ελληνόπουλα όπως και εγώ…» μου είπε το πρωί της περασμένης Κυριακής στην εκπομπή του στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Αυτιάς, που κάθε Σαββατοκύριακο έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην πρωινή ενημέρωση,στο σχόλιο που έκανα για τις Β’ ομάδες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που μετέχουν στη SuperLeague 2και χρησιμοποιούν σχεδόν μόνο Ελληνόπουλα!

Επιμένω και θα επιμείνω στη μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων παικτών. Και αυτό γιατί, εάν οι ομάδες μας στη Super League συνεχίσουν να μη χρησιμοποιούν περισσότερα Ελληνόπουλα στους αγώνες τους, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως σε λίγα χρόνια (ένα, δύο, άντε τρία) δεν θα βρίσκουμε παίκτες για να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα! Αυτή είναι η τραγική αλήθεια. Δεν είναι υπερβολή! Είναι δυστυχώς η πραγματικότητα!

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο