Τι λένε οι σεισμολόγοι για το αν μπορεί να μας επηρεάσει- Αποστολή της ΕΜΑΚ

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία έφθασε τους 284 νεκρούς.

Τουλάχιστον 230 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 600 τραυματίστηκαν στη βόρεια Συρία.

O Νίκος Καρύδας, ο οποίος ήταν γυμναστής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γκαζιαντέπ περιέγραψε τον τρόμο που βίωσε όταν χτύπησε ο εγκέλαδος.

«Ο σεισμός με βρήκε στις 04:30 το πρωί στο κρεβάτι μου. Όταν σηκώθηκα ήταν πραγματικά συγκλονιστικό, γιατί μέχρι να ετοιμαστώ, να πάρω τα αναγκαία πράγματα, έκατσα λίγο κάτω από την πόρτα και η ένταση του σεισμού ήταν μεγάλη. Έλεγα «θα σταματήσει» και δεν σταματούσε. Ήταν κάτι που έχω ζήσει πρώτη φορά στη ζωή μου» σημείωσε.

Δείτε όσα είπε στο MEGA

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος που αγωνίζεται στην Τουρκία, μετέφερε το κλίμα μετά τον σεισμό 7,4 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Δείτε όσα είπε στο OPEN

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νότια Τουρκία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

“Αυτό είναι το θέμα” πρόσθεσε και σημείωσε ότι “είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές”, ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Αποστολή της ΕΜΑΚ

Μια ομάδα επίλεκτων πυροσβεστών της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα για να βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία που ψάχνουν να σώσουν ανθρώπους στα χαλάσματα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Πρόκειται για 25 άτομα με ειδικό υλικό καθώς επίσης και ειδικό όχημα το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να αναζητήσουν ζωντανούς μέσα στα συντρίμμια των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Η επίλεκτη ομάδα της ΕΜΑΚ θα μεταφερθεί με C-130 ενώ ήταν από το πρωί απευθείας οι επικοινωνίες του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη με τους ομολόγους του για να οργανωθεί και να σταλεί η βοήθεια.