Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζει κατασκοπευτικό, το κινεζικό μπαλόνι που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ για οκτώ ημέρες, υποστηρίζοντας ότι έφερε «πολλαπλές κεραίες» ικανές να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες σημάτων.

Βάσει του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κατασκευαστής του αερόστατου διατηρεί στενούς δεσμούς με τον κινεζικό στρατό τον οποίο και προμηθεύει.

Η Κίνα, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την καταστροφή του «μετεωρολογικού αερόστατου», όπως το χαρακτήρισε, ενώ ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα αερόστατο που μετέφερε προηγμένο εξοπλισμό για την καταγραφή επικοινωνιών.

Επιπλέον, υποστήριξε, πως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αεροπλάνα U-2 σε μεγάλο υψόμετρο, επιβεβαιώνουν την παρουσία του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των «πολλαπλών κεραιών, ικανές να συλλέγουν και να εντοπίζουν ευαίσθητες επικοινωνίες». Όπως εξήγησε, διέθετε ακόμη «ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για να παράγουν την απαιτούμενη ισχύ που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι πολλαπλοί ενεργοί αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης ενώ ο εξοπλισμός του δεν έχει καμία σχέση με αυτόν των μετεωρολογικών μπαλονιών.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η «εισβολή» του κινεζικού αερόπλοιου στον αμερικανικό εναέριο χώρο την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 419 υπέρ έναντι 0 κατά, πέντε ημέρες αφότου αμερικανικά μαχητικά κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι στον Ατλαντικό Ωκεανό. Δεν είναι δεσμευτικό αλλά έχει ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί είναι ενωμένοι και καταδικάζουν από κοινού την απόφαση να σταλεί το αερόπλοιο στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιμένει ότι επρόκειτο για ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που παρέκκλινε της πορείας του και κατηγορεί τις ΗΠΑ για υπερβολική αντίδραση.

Στο ψήφισμα καταδικάζεται επίσης «η προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα μέσω ψευδών ισχυρισμών για τις εκστρατείες συλλογής πληροφοριών» του Πεκίνου. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πολιτική γρήγορης και αποφασιστικής δράσης ώστε να αποτρέψουν ξένες συσκευές εναέριας επιτήρησης να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο τους ενώ ζητείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν να κρατά ενήμερη τη Βουλή για το περιστατικό αυτό.