«Το αίτημα για δικαιοσύνη παντού σε συνδυασμό με την υπεράσπιση της δημοκρατίας θα δώσουν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΕ του κόμματος.Ξεκαθαρίζει ότι μόνο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ «είναι η Δεξιά», ενώ θεωρεί «μη ιστορικά δικαιωμένο τον διμέτωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».Παρά ταύτα, κρίνει πως «η εντολή του λαού για απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και πολιτική αλλαγή δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν».

Υποκλοπές και σχέσεις της λεγόμενης «Greek Mafia» με ανώτερα κι ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κρίνετε πως μπορούν να «γυρίσουν» τις δημοσκοπήσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει πρώτος στις επερχόμενες κάλπες;

Σας διαβεβαιώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψάχνει για προεκλογική αντιπολιτευτική ύλη! Μακάρι τίποτα από αυτά που αναφέρατε να μην είχε επισυμβεί!

Αναδεικνύουμε το ζήτημα του διπλού σκανδάλου των υποκλοπών και της προσπάθειας συγκάλυψής τους ως ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, σεβασμού στο κράτος δικαίου. Πρόκειται, πρώτα απ’όλα, για υποχρέωση εκπλήρωσης δημοκρατικού καθήκοντος!Χωρίς δημοκρατία δεν μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος…

Για αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε, και πριν από τις εκλογές και μετά, να αναζητούμε απαντήσεις στο ζήτημα των υποκλοπών και απόδοση δικαιοσύνης όχι από ρεβανσισμό αλλά γιατί η ευημερία, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας είναι συνδεδεμένες με το κράτος δικαίου και την ποιότητα της δημοκρατίας.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι αυτή μας η στάση εκ των πραγμάτων θα «μετρήσει» και στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Μήπως η πολιτική αντιπαράθεση σε αυτά τα θέματα αντιπαρέρχεται τον δημόσιο λόγο σε θέματα οικονομίας και υγείας, που, σύμφωνα με τις μετρήσεις, απασχολούν την ελληνική κοινωνία;

Σε καμία περίπτωση! Στην «πορεία προς τον λαό» που ξεκινήσαμε, αλλά και στη Βουλή, θέτουμε στην πρώτη γραμμή τα μεγάλα και «μικρά» προβλήματα της καθημερινότητας, που ταλανίζουν τους πολίτες.

Την αδυναμία ενός νοικοκυριού να πληρώσει το ρεύμα και τη μείωση της κατανάλωσης ακόμη και σε βασικά τρόφιμα. Την απόγνωση ενός επαγγελματία, που δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση. Την αίσθηση της εγκατάλειψης που νιώθουν οι νέοι και νέες για μόρφωση και αξιοπρεπή δουλειά στη χώρα τους. Το δράμα που βιώνουν οι πολίτες με τη δημόσια υγεία και την πρόσβασή τους στα νοσοκομεία.

Το αίτημα για δικαιοσύνη παντού σε συνδυασμό με την υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι αυτά που θα κινητοποιήσουν τους πολίτες και θα δώσουν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παρά πέντε της κάλπης, διακρίνονται μια έντονη αντιπαλότητα και μια οξύτητα στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ όμορων χώρων της Κεντροαριστεράς. Μπορούν όλα τούτα να λειανθούν και να συμπράξουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα;

Στον δρόμο προς τις εκλογές, κάθε πολιτική δύναμη διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπησή της στην επόμενη Βουλή. Κατά συνέπεια, και ο πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι κάτι περίεργο.

Να ξεκαθαρίσουμε εμείς τι ακριβώς θέλουμε. Δικός μας απαρέγκλιτος στόχος είναι η νίκη μας στις εκλογές της απλής αναλογικής και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στη Βουλή.

Εμείς έχουμε μια κεντρική στόχευση και ένα μόνο μέτωπο: Τη Δεξιά. Το ζήτημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σήμερα επιμένει σε έναν μη ιστορικά δικαιωμένο διμέτωπο. Από τη μία μιλάει για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» και από την άλλη δεν αποκλείει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ… την οποία και το ίδιο κατηγορεί για τις υποκλοπές, την αισχροκέρδεια την κοινωνική αναλγησία και η οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχει ουδεμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία!

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα γίνουν σε λίγους μήνες και θα κριθούμε όλοι για τη στάση μας. Η δυναμική που θα έχει δημιουργηθεί από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η εντολή του ελληνικού λαού για απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν.

Ποια κύρια θέματα κρίνετε πως μπορούν να είναι η βάση, το θεμέλιο, η απαρχή ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος κομμάτων της ευρύτατης Κεντροαριστεράς;

Οι άξονες και οι επιμέρους δεσμεύσεις πολιτικής δεν είναι άγνωστα θέματα! Μέρα με τη μέρα εκδιπλώνονται απ’ όλα τα κόμματα.

Δείτε, π.χ., τις θέσεις των 12 εμβληματικών προτάσεων δικαιοσύνης, που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τρεις τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις: Στα άμεσα δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, στην οικονομία και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, στους συνταξιούχους, στις μητέρες, στα νέα ζευγάρια, στην Υγεία, στο κράτος, στον Πολιτισμό, στα δικαιώματα, στη Δικαιοσύνη.

Υποθέτω και αναμένω ότι σε κάτι ανάλογο θα προχωρήσει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Έχω σταθερή την άποψη ότι δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα προγραμματικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο χώρων. Η πολιτική βούληση είναι αυτή που αναζητείται!

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο