O πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λουκάς Αποστολίδης, μετά από συνειδητή αποχή από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, ξαναμπαίνει στη μάχη ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Σχολιάζει τη στάση που ακολουθεί το κόμμα του, στο πλαίσιο αυτής της τυφλής και άγονης αντιπαράθεσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και παρουσιάζει τη θέση του για τις πολιτικές συνεργασίες. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Νίκου Καζαντζάκη, λέει «ότι είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι μια πολιτική δύναμη που αποστρέφεται τις συνταγές του παρελθόντος».

Θεωρείτε ότι η θεσμική στάση με την οποία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ την τοξική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί στην κάλπη ή θα πρέπει να βγει μπροστά πιο επιθετικά;

Οι δύο μονομάχοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν σε μια οξεία, άγονη, ακόμη και τυφλή αντιπαράθεση. Μέλημά τους είναι καταρχάς η περιχαράκωση των στενών κομματικών τους ακροατηρίων. Ταυτόχρονα, βέβαια, επιδιώκουν να επισκιάσουν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι τα μείζονα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας δεν βρίσκονται στο πεδίο της διαμάχης τους. Ουσιαστικά προσφεύγουν σε διαξιφισμούς και κοκορομαχίες, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, για λόγους εντυπώσεων.

Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η ένταση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων δεν αποτελούν την πρώτη ύλη για έναν ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο. Απεναντίας συνιστούν αντικείμενο ψηφοθηρίας και μικροπολιτικής. Τις συνέπειες αυτών των πρακτικών τις έχει υποστεί η χώρα αρκετές φορές, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Ποια είναι η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην τυφλή, όπως λέτε, αντιπαράθεση των δύο μονομάχων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; 

Το ΠΑΣΟΚ, σταθερά και επίμονα, ακολουθεί τον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας. Άλλωστε, η παρουσία και η προσφορά του στον τόπο είναι δείκτης υψηλής ευθύνης, προτάσσοντας πάντα το εθνικό συμφέρον.

Μάλιστα, στη συγκυρία αυτή, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Νίκου Καζαντζάκη, θα έλεγα ότι είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι μια πολιτική δύναμη που αποστρέφεται τις συνταγές του παρελθόντος, τις συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, τον λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Η πραγματική διαφοροποίησή μας από τους δύο μονομάχους εκτιμώ ότι θα δικαιώσει το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της ΝΔ, παρατηρείται απέναντι στο ΠΑΣΟΚ μια μετρημένη αντιπολιτευτική στάση εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει την κριτική του. Ποιες είναι οι σκοπιμότητες πίσω από αυτές τις τακτικές; 

Αν μπορούσαν να μας εξοβελίσουν από την πολιτική σκηνή θα το έκαναν και οι δυο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Επειδή όμως ακόμη και ενστικτωδώς αντιλαμβάνονται ότι η αξία μας δεν προσμετράται με τη μεζούρα της δημοσκοπικής ακόμη και εκλογικής απήχησης, τη μια μάς εχθρεύονται και την άλλη μάς καλοπιάνουν.

Το εναλλασσόμενο «φλερτ» τους εξυπηρετεί ανομολόγητες σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Ο Μητσοτάκης μάς αντιμετωπίζει ως χρήσιμους ηλίθιους, ο δε Τσίπρας μάς αντιμετωπίζει ως σωσίβιο, για να επιβιώσει μετά το «ναυάγιο» της διακυβέρνησής του.

Και οι δύο έχουν επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων τους.Γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σφήνα στα σχέδιά τους και γι’ αυτό κοινός τους στόχος είναι να το απομειώσουν.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την πίεση που θα υποστεί το κόμμα σας,εάν η προσπάθεια για συνεργασία πέσει στο κενό και οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο;

Στις επικείμενες εκλογές, δεν διακυβεύεται η δύναμη των πολιτικών κομμάτων, αλλά η ανθεκτικότητα και οι προοπτικές της χώρας και της κοινωνίας. Οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κοντόφθαλμες προσωπικές επιδιώξεις δεν καθορίζουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό γιατί προσβλέπουμε στη μεγάλη εικόνα, της πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας και της βιώσιμης κυβερνησιμότητας. Εξ ου και επιμένουμε πως αν η κάλπη της πρώτης Κυριακής διασφαλίζει τις προϋποθέσεις, πολιτικές και αριθμητικές, οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε αφήνοντας στην άκρη κομματικές και προσωπικές στρατηγικές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές και επιμένει πως ο τόπος χρειάζεται μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, για την αναδημιουργία και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Η προσφυγή σε δεύτερο γύρο εξυπηρετεί στρατηγήματα που αντιστρατεύονται τη βούληση των πολιτών, επιχειρώντας να χειραγωγήσουν τις επιλογές τους.

Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αντέξει το βάρος μιας νέας πολιτικής συνεργασίας με τη ΝΔ; 

Διαφωνώ με την προσέγγισή σας. Ωστόσο, παραφράζοντας τη θέση σας, θα έλεγα ότι το βάρος που επωμίζονταιτα πολιτικά κόμματα είναι η ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες.

Οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας είναι αυτές που μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.Οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις αυτό οφείλουν να πράττουν και γι’ αυτό αξιολογούνται.

Το ΠΑΣΟΚ,στην πολύχρονη διαδρομή του, έχει αποδείξει ότι είναι ένα ακομπλεξάριστο κόμμα. Δεν είναι δέσμιο παρωχημένων φορμαλισμών και ιδεοληπτικών φορτίσεων. Αλλά ούτε είναι ένα κόμμα παντός καιρού.

Όποτε χρειάστηκε να συνεργασθεί με τους πολιτικούς αντιπάλους, το έπραξε με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς, διατηρώντας την αυθυπαρξία του και την προσήλωσή του σε πολιτικές οι οποίες συνιστούν ζωτική προτεραιότητα για τη χώρα.

Έχοντας στο βιογραφικό σας μια σημαντική πολιτική πορεία, τι ήταν αυτό που σας έφερε ξανά στην πρώτη γραμμή;

Η πρώτη γραμμή της πολιτικής είναι αυτή των ιδεών και των αναζητήσεων, της δράσης και των πρωτοβουλιών.

Πρόκειται για τη μάχιμη γραμμή, την οποία επιλέγουν όσοι θεωρούν χαρά της ζωής την πολιτική. Δεν αφορά όσους την αντιμετωπίζουν ως συνώνυμη της ιδιωφέλειας και της συναλλαγής. Πόσο μάλλον τους «τεχνικούς της εξουσίας».

Η ένταξή μου στο ΠΑΣΟΚ είναι βιωματική. Αισθάνομαι υπερήφανος που συμμετείχα και εγώ στο μεγάλο ταξίδι της Αλλαγής και του Εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Με τα ίδια αισθήματα στρατεύομαι και τώρα στη μάχη των επικείμενων εθνικών εκλογών ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο