Να υποδεχθεί στην Ατλαντική συμμαχία «τώρα», τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις υποψηφιότητες των οποίων για ένταξη μπλοκάρει η Τουρκία, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την Άγκυρα.
«Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι καιρός τώρα να επικυρώσετε την ένταξη ταυτόχρονα της Φινλανδίας και της Σουηδίας», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο γενικός γραμματέας, που πήγε στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, είχε αναφερθεί προχθές Τρίτη για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας πριν από τη Σουηδία, στη Συμμαχία.
Δήλωσε ωστόσο πως επιδιώκει να εξασφαλίσει «το ταχύτερο δυνατό» τις τελευταίες επικυρώσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για τις δύο χώρες.
«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως η Σουηδία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο συμφωνίας», που υπογράφτηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ανέφερε σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου, επανέλαβε, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να «αποτιμήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ξεχωριστά από εκείνην της Σουηδίας».
Η Τουρκία, κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε μαχητές και υποστηρικτές των Κούρδων τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», κυρίως εκείνους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Οι ηγέτες των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ έλαβαν την απόφαση να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2022.
Πάντως, τριάντα χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης και 28 τα επικύρωσαν. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία τους.
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει 40 κοντέινερ και 20.000 αντίσκηνα για τη στέγαση των σεισμοπαθών.