Στα όσα έχουν γίνει στον Δήμο Αχαρνών, στους επόμενους στόχους του, αλλά και στην πρόσφατη εκδήλωση όπου έγινε η ανακοίνωση των υποψηφίων με τον συνδυασμό «Αχαρνές Υπερήφανος Δήμος», αναφέρθηκε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός. Εμφανίστηκε κάθετος και αποφασισμένος,τονίζοντας πως «είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, η πόλη μας δεν θα γυρίσει πίσω».

Πώς αντιμετώπισε ο Δήμος Αχαρνών τον πρόσφατο χιονιά; Ήταν ο δήμος σας κατάλληλα προετοιμασμένος;

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη αυτή. Ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κακοκαιρία δεν μας έπληξε τόσο έντονα, όσο άλλες. Επηρεάστηκε κυρίως ο βόρειος τομέας, οι Θρακομακεδόνες, η Βαρυμπόμπη και το Ολυμπιακό Χωριό. Πλέον, μετά από 3,5 χρόνια, είμαστε πιο εξοικειωμένοι με αυτά τα φαινόμενα. Με σωστή οργάνωση και την ανάλογη προετοιμασία μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Το δύσκολο τούτη τη φορά ήταν πως το φαινόμενο διήρκησε αρκετά και το προσωπικό του δήμου βρισκόταν πολλές μέρες στους δρόμους. Αλλά και πάλι τα κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο. Τα είχαμε καταφέρει πέρσι και κρατήσαμε ανοιχτή την πόλη από την πρώτη μέρα. Οπότε, φέτος που τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, αντεπεξήλθαμε απόλυτα.

Σε λίγους μήνες λήγει αυτή η αυτοδιοικητική θητεία. Τι πιστεύετε ότι έχετε πετύχει στον Δήμο Αχαρνών μέχρι σήμερα;

Έχουμε μπροστά μας επτά μήνες ακόμη. Αυτοί οι μήνες είναι που ελπίζουμε πως θα αποδώσουν οι καρποί της δουλειάς μας. Της δουλειάς που κάναμε εδώ και τόσο καιρό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ξεκινήσαμε σχεδόν από το μηδέν να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Ούτε καν μελέτες και ένας υποτυπώδης σχεδιασμός δεν υπήρχαν. Έτσι τρέξαμε πραγματικά πολύ για να μπορέσουμε να κάνουμε έργα, αλλά και να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας. Πλέον έχουμε παραδώσει παιδικές χαρές, έχουμε φτιάξει τα σχολεία μας, έχουμε κάνει δεκάδες χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων, έχουμε ενισχύσει τις κοινωνικές δομές. Επιτέλους έχουν ξεκινήσει και τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας από το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια. Έργα σημαντικά που θα δώσουν επιτέλους πνοή στις Αχαρνές. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι παραδόσεις έργων, όπως νέοι αθλητικοί χώροι, πάρκα, παιδικές χαρές και πολλά ακόμη. Επειδή όμως δεν έχουμε συνηθίσει τους Αχαρνείς, δεν θα πω περισσότερα, γιατί θέλω να διαπιστώσουν οι ίδιοι τα έργα που θα γίνουν.

Με την ειδική εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων της παράταξής σας, κηρύσσετε επίσημα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα; Περιγράψτε μας την ανθρωπογεωγραφία του συνδυασμού σας.

Ήταν μια εκδήλωση που θέλαμε να κάνουμε πρώτα από όλα για να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας. Να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό, αλλά κυρίως να τους εξηγήσουμε τι έχουμε μπροστά μας.«Προκλήσεις και Προοπτικές του Δήμου Αχαρνών: Με στέρεες βάσεις στη νέα εποχή» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, γιατί θέλαμε να κάνουμε ακριβώς αυτό, να πούμε σε όλους τους συμπολίτες μας τι κάναμε, τι σχεδιάσαμε και τι έχουμε μπροστά μας. Με αυτήν τη συγκυρία θέλαμε να πούμε στους Αχαρνείς πως αυτή η ομάδα που βρίσκεται στη διοίκηση του δήμου όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά μεγαλώνει. Ήρθαν πολλοί ακόμη φίλοι δίπλα μας, αρκετοί εκ των οποίων από άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Κοινή διαπίστωσή τους είναι ότι η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική για το μέλλον της πόλης. Είδαν δουλειά, είδαν αποτελεσματικότητα, είδαν πρόθεση να πετύχουμε ακόμη περισσότερα και αποφάσισαν να συστρατευτούν μαζί μας. Όσο για την προκήρυξη του προεκλογικού αγώνα, που αναφέρατε, για εμάς αργεί πολύ ακόμη. Εμείς δεν έχουμε περιθώρια να αφήσουμε τις υποχρεώσεις μας για τόσο καιρό. Η δουλειά που μας περιμένει δεν τελειώνει και δεν μπορεί να διακοπεί για τόσο καιρό. Βρισκόμαστε στη διοίκηση του δήμου και συνεχίζουμε να δουλεύουμε για τις Αχαρνές. Τα νέα παιδιά, οι έμπειροι αυτοδιοικητικοί, τα στελέχη της διοίκησης, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες που στελεχώνουν τον συνδυασμό μας είναι σε απόλυτη ταύτιση με αυτήν τη λογική. Πρώτα η δουλειά και μετά θα έρθουν και όλα τα υπόλοιπα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε δημότης από αυτό και μόνο θα μας κρίνει.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, αν σας επανεκλέξουν οι πολίτες του Δήμου Αχαρνών;

Στον δήμο μας υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Εδώ και δεκαετίες δεν έχει επανεκλεγεί δήμαρχος. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Εμείς φιλοδοξούμε να τα καταφέρουμε, όχι γιατί έτσι θα θέλαμε, αλλά επειδή αυτό επιθυμούν οι συνδημότες μας. Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα πορεία και περιμένουν ανάλογη συνέχεια. Η πρώτη θητεία μάς βοήθησε να χτίσουμε γερές βάσεις. Πλέον ξέρουμε, αποδείξαμε ότι μπορούμε και κυρίως θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη μας. Δεν πρέπει να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία για τις Αχαρνές. Είμαι σίγουρος ότι οι συμπολίτες μου θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους και θα μας δώσουν μία ακόμη θητεία – και να γνωρίζουν ότι θα τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους. Χωρίς την πίεση του χρόνου και τις δυσκολίες της προηγούμενης τριετίας, θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε ψηλά τις Αχαρνές και να τις φέρουμε στη θέση που τους αξίζει. Εκτός από τους μεγαλύτερους, είμαστε και από τους πιο όμορφους δήμους της Αττικής.Είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, η πόλη μας δεν θα γυρίσει πίσω. Θα προχωρήσει μπροστά με ταχύ και σίγουρο βηματισμό για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο