Ο Χρήστος Στρατάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Νομό Ηρακλείου, είναι από τα νέα πρόσωπα που η ηγεσία του κόμματός του «βγάζει μπροστά», ενόψει της επικείμενης εκλογικής μάχης. Μπορεί φέτος να παίρνει το βάπτισμα του πυρός, ωστόσο δεν του λείπει το πολιτικό «ψήσιμο», αφού είναι γιος του πρώην βουλευτή Μανόλη Στρατάκη. Θεωρεί ότι η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη και ξεκαθαρίζει ότι «δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι ποσοστώσεις, ούτε οι καρέκλες».

Θεωρείτε ότι το πολιτικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ είναι ευδιάκριτο ή χρειάζεται βελτιώσεις, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες;

Θεωρώ ότι το πολιτικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά απόψεις και θέσεις, αλλά κυρίως αυτό που αφορά το πρόγραμμά του, είναι και καθαρό και ευδιάκριτο και καταγράφει με σαφήνεια τη σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση του χώρου χωρίς παρερμηνείες, παρόλο που πιστεύουμε ότι βελτιώσεις είναι πάντα αποδεκτές.Παρά την προσπάθεια πολλών να παραβλέψουν αυτό το αφήγημα, που είναι και το ουσιαστικό, εστιάζουν στη μετεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που έχει γίνει σαφές ότι η αυτονομία μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν το «πολιτικό παιχνίδι» και πώς θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει με αξιώσεις το ισχυρό ποσοστό που ζητάει; 

Τα στοιχεία που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν το «πολιτικό παιχνίδι» είναι η σαφήνεια των προγραμματικών θέσεων, η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’αυτές, καθώς και η προσέγγιση της αλήθειας για την πατριωτική στάση του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στην αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης αλλά και στις άλλες κρίσεις που ακολούθησαν (υγειονομική και ενεργειακή).Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, έχουμε ως ΠΑΣΟΚ την πιο αποτελεσματική πρόταση για πλαφόν στη λιανική, ενώ έχουμε καταθέσει και προτάσεις για να γίνει πράξη η ενεργειακή δημοκρατία, που είναι και το ζητούμενο για την εποχή μας.

 Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί μια μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι προϋποθέσεις για μετεκλογική συνεργασία είναι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατατεθειμένες στον δημόσιο διάλογο και βασίζονται στην αποδοχή ενός προοδευτικού προγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης εντολής. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι ποσοστώσεις, ούτε οι καρέκλες, αλλά μόνο η προοδευτική διακυβέρνηση της Ελλάδας και το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς το συμφέρον των πολλών.

Κατεβαίνετε υποψήφιος βουλευτής στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανέκαθεν το νησί σας ήταν «πράσινο». Τι συνέβη και άρχισε να χάνει το χρώμα του; 

Η Κρήτη πάντα ήταν πράσινη και στήριζε τις ίδιες αρχές και αξίες από την εποχή όχι μόνο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αν η παραπλάνηση πολλών που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ μείωσε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, τώρα που μέρα με τη μέρα αρχίζει να φωτίζεται όλη η αλήθεια για την οικονομική κρίση που το ΠΑΣΟΚ μόνο του την πλήρωσε εντελώς άδικα, όλοι αυτοί επιστρέφουν στον φυσιολογικό τους χώρο, γιατί ποτέ δεν έγιναν ούτε αριστεροί ούτε δεξιοί. Ήταν και παραμένουν πατριώτες δημοκράτες σοσιαλιστές. Εμείς τους καλούμε όλους αυτούς να επιστρέψουν στο σπίτι τους, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η δέσμευσή σας απέναντι σε αυτούς τους πολίτες, που δεν έχουν σταματήσει να δοκιμάζουν τις αντοχές τους;

Η δέσμευσή μου απέναντι σε όλους τους πολίτες που δοκιμάζονται από τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ υπέρ των ολίγων και των ισχυρών συμφερόντων, αλλά και τη δογματική και αναχρονιστική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον έδειξε η κυβερνητική του θητεία, είναι ότι:

Με αλήθειες, ειλικρίνεια και σταθερές απόψεις υπέρ των πολλών και του κοινού συμφέροντος, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και πριν και μετά τις εκλογές για ένα καλύτερο αύριο της γενιάς μου, που πλήρωσε το ακριβότερο τίμημα αυτής της παράλογης πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και για μια Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας.

Ειδικά για τον ηρακλειώτικο λαό, που έχω την τιμή να διεκδικώ την εκπροσώπησή του στη Βουλή, δεσμεύομαι να προωθήσω λύσεις στα πολλά και ποικίλα προβλήματά του και να συμβάλω στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ηρακλείου και της Κρήτης,κυρίως στον πρωτογενή αλλά και στον τριτογενή τομέα.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο