«Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη και είναι οικονομικά ελεύθερη», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και μας μιλάει για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, για τον νόμο της απλής αναλογικής στην πρώτη κάλπη, αλλά και για τα περιθώρια συγκυβέρνησης, ακυβερνησίας ή αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», επίσης μας εξηγεί πως πολλές φορές έχουν παραποιηθεί δηλώσεις του και μας αποκαλύπτει πότε και πώς αποφάσισε να γίνει εθελοντής δασοπυροσβέστης, θυμάται πότε έβγαλε το πρώτο του μεροκάματο και δηλώνει υπερήφανος που κατάφερε να κολλήσει ένσημα στον ιδιωτικό τομέα επί μία δεκαετία, πριν εκλεγεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι επικείμενες εκλογές θα έχουν μια ιδιαιτερότητα: Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα είναι με την απλή αναλογική και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα είναι με ενισχυμένη αναλογική. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Πράγματι, ο νόμος της απλής αναλογικής, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, αποτελεί μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Όμως, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Ελλάδα πλέον κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αυξήθηκαν μισθοί και συντάξεις, μειώθηκαν φόροι, ψηφιοποιήθηκαν εκατοντάδες υπηρεσίες του Δημοσίου, θωρακίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων και 300.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά την τελευταία τετραετία. Με λίγα λόγια, η χώρα μας είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, πιο σύγχρονη. Όμως, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, η πρώτη κάλπη θα αναδείξει το πρόβλημα της ακυβερνησίας με τον νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις δεύτερη, δίνοντας ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία.

Σε περίπτωση που η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές δεν καταφέρει να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η εκτίμησή σας είναι πως θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή θα πρέπει το πρώτο κόμμα να αναζητήσει κυβερνητικό σύμμαχο;

Πιστεύω ότι στις δεύτερες εκλογές η χώρα θα έχει κυβέρνηση με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Ο λαός όμως είναι αυτός που αποφασίζει και άρα η ευθύνη ανήκει στους πολίτες και στις επιλογές τους στην κάλπη. Αν από τη δεύτερη κάλπη δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες και τότε θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Βλέπετε να υπάρχει στον ορίζοντα περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;

Υπό την παρούσα ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι από την απλή αναλογική μπορεί να προκύψει συγκυβέρνηση Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη. Γι’ αυτό και επιμένουμε στον στόχο μας για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να υλοποιήσουμε απρόσκοπτα τις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό, όπως κάναμε και την τετραετία που φτάνει τώρα στο τέλος της.

Είναι γεγονός πως οδεύουμε προς τις κάλπες μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης. Ποιοςπιστεύεται ότι δημιουργεί αυτό το κλίμα και ποιον εξυπηρετεί; Υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση;

Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους ποιος δημιουργεί αυτό το κλίμα και άρα ποιον εξυπηρετεί. Είναι στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σέρνεται η πολιτική συζήτηση στον βούρκο, γιατί εκεί είναι το γήπεδό του. Ήταν μια καλή ευκαιρία τώρα, με την ψήφιση για το κόμμα νεοναζί των καταδικασμένων από την Ελληνική Δικαιοσύνη, να δείξουμε ότι στα βασικά τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε. Τελικά η ιστορία θα γράψει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές.

Η ακραία πόλωση που βιώνει το πολιτικό σκηνικό έχει αντίκτυπο στην κοινωνία; Αυτή η τοξικότητα έχει περάσει και στους πολίτες;

Κοιτάξτε, η κοινωνία έχει ζήσει πολύ πρόσφατα στιγμές ακραίας πόλωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Πιστεύω πως, όσο και να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ξανά αντίστοιχες συνθήκες τοξικότητας, δεν θα τα καταφέρει.

Γιατί το λέτε αυτό;

Καταρχάς, γιατί ο κόσμος μπορεί και κρίνει καλύτερα τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, αφού είδαμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, και επιπλέον γιατί αντιλαμβάνεται πλέον ότι η πόλωση και η τοξικότητα δεν είναι αυτά που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσουμε μπροστά.

Κατά καιρούς έχετε μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Υπάρχει κάποια δημόσια δήλωση που έχετε κάνει και το έχετε μετανιώσει;

Δεν είμαι ούτε άριστος, ούτε αλάνθαστος. Πάντα λέω αυτά που πιστεύω, αποφεύγοντας τον ξύλινο πολιτικό λόγο.Ζητώ όμως να κριθώ από τους πολίτες για δηλώσεις που όντως έχω κάνει κι όχι για τα όσα κατά καιρούς μου αποδίδουν. Όχι για τίτλους εφημερίδων ή ιστοσελίδων που μου αποδίδουν δηλώσεις που ουδέποτε έχω κάνει ή που έχει στρεβλωθεί πλήρως το περιεχόμενό τους. Δυστυχώς, το βλέπω και διαπιστώνω να συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο,χωρίς ίχνος σεβασμού στη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στην πολιτική σας διαδρομή μέχρι σήμερα;

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές, που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ήταν όταν έβλεπα τη χώρα να καίγεται το καλοκαίρι του 2020 και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να βοηθήσω τον τόπο μου. Γι’ αυτό και αποφάσισα την επόμενη χρονιά να γίνω εθελοντής δασοπυροσβέστης στην ομάδα εθελοντών του Βύρωνα και πήγα στα μέτωπα της Εύβοιας, της Πάρνηθας και της Κερατέας το επόμενο καλοκαίρι, όπως και της Βούλας και της Πεντέλης το 2022.

Παρότι είστε από τους νεαρότερους βουλευτές της ΝΔ, είχατε προλάβει να κολλήσετε ένσημα πριν εκλεγείτε στο Κοινοβούλιο. Πόσο χρονών μπήκατε στην αγορά εργασίας;

Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε ηλικία μόλις 19 ετών. Εργάστηκα σε κατάστημα ρούχων με μηνιαίο μισθό 450 ευρώ. Έκτοτε, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να δουλεύει και δεν σας κρύβω πως είμαι περήφανος που συμπλήρωσα 10 χρόνια ενσήμων στον ιδιωτικό τομέα και στο ελεύθερο επάγγελμα πριν εκλεγώ βουλευτής.

Τι συμβουλή κρατάτε από την οικογένειά σας και από ποιον;

Κρατάω τη συμβουλή του παππού μου, που μου έλεγε «να μην τα παρατάω ποτέ». Αυτό μου έλεγε πάντα στα δύσκολα. Και παρότι δεν ήταν άνθρωπος που εξέφραζε εύκολα τα συναισθήματά του, είχα ένα μεγάλο δέσιμο μαζί του και μου λείπει πολύ.

Πριν από μερικούς μήνες γίνατε πατέρας. Τι άλλαξε στη ζωή σας με τον ερχομό της κορούλας σας;

Με τη γέννηση της κόρης μου βίωσα την απόλυτη ευτυχία. Όταν την κρατώ στην αγκαλιά μου, αισθάνομαι πληρότητα. Είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το περιγράψω εύκολα με τα λόγια. Είναι ένα συναίσθημα που δεν πίστευα ότι θα αισθανθώ ποτέ.

Τώρα που αυξήθηκαν οι οικογενειακές σας υποχρεώσεις, αλλά παράλληλα αυξήθηκαν και οι πολιτικές υποχρεώσεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε άτυπα σε προεκλογική περίοδο, υπάρχει ελεύθερος χρόνος για εσάς;

Ο ελεύθερος χρόνος για εμένα είναι ελάχιστος και βαδίζοντας προς τις εκλογές είναι σχεδόν μηδενικός. Όμως όταν διαθέτεις πάθος γι’ αυτό που κάνεις, είναι δυσδιάκριτα τα όρια ελεύθερου χρόνου και μη. Η εκπροσώπηση του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο είναι μια αποστολή στην οποία υπάρχουν πολλές στιγμές πίεσης αλλά και στιγμές μεγάλης ηθικής ικανοποίησης. Προφανώς θα ήθελα να περνάω περισσότερο χρόνο με την κόρη μου, αλλά αισθάνομαι και τυχερός, διότι η πολιτική είναι ο χώρος που πάλεψα πολύ για να μπω και θέλω να δίνω καθημερινά τον καλύτερό μου εαυτό.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο