Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την κατάρρευση στοών ανθρακωρυχείου την Τετάρτη, στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στο βόρειο τμήμα της Κίνας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 53 συνεχίζουν να είναι αγνοούμενοι.

«Εργάτες και οχήματα θάφτηκαν» στην κατάρρευση του ορυχείου που εκμεταλλεύεται η εταιρεία εξόρυξης άνθρακα Xinjing, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο πιστεύεται ότι αναρτήθηκε από οδηγό φορτηγού με άνθρακα, δείχνει βράχους να καταρρέουν σε μια πλαγιά, σηκώνοντας σύννεφα καφέ σκόνης κατακλύζοντας πολλά οχήματα. «Όλη η πλαγιά κατέρρευσε. Πόσοι άνθρωποι πέθαναν από αυτό;», ακούγεται μια ανδρική φωνή στο βάθος.

Σύμφωνα με το CCTV, το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης). Άλλα μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «κατολίσθηση».

«Στις 17:13 (τοπική ώρα, 11:13 ώρα Ελλάδας) τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν από το ορυχείο, εκ των οποίων δύο δεν έφεραν σημάδια ζωής», σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Μέχρι τις 19:00 (τοπική ώρα), ανασύρθηκαν έξι τραυματίες, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, προσθέτοντας ότι έχει στείλει 15 ασθενοφόρα και 45 μέλη ιατρικού προσωπικού στο σημείο.

Οκτώ ομάδες διάσωσης, περισσότεροι από 330 διασώστες, στάλθηκαν στο σημείο για τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης The Paper.

«Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των αγνοουμένων και την περίθαλψη των τραυματιών», δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ζήτησε ταχεία έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.