«Με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής, θα ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης που πρώτιστο στόχο θα έχει την προστασία της πρώτης κατοικίας», επισημαίνει στο «Π» ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.

«Προτεραιότητά μας είναι η ευημερία των ανθρώπων και όχι η ρευστοποίηση των περιουσιών τους»,τονίζει και προτείνει,«μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο».

Γιατί κατά 75% μόνον τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπάρξουν εκπλήξεις στο υπόλοιπο 25%; Υπάρχει ανανέωση, δίδεται το σύνθημα μιας νέας εκκίνησης; Είστε αισιόδοξος για την εκλογική πρωτιά;

Είναι βέβαιο ότι η ανακοίνωση του 75% των ψηφοδελτίων έχει σημάνει ήδη την ανανέωση και την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την ταυτόχρονη δυναμική παρουσία των γυναικών, καθώς για πρώτη φορά ψηφοδέλτια ελληνικού πολιτικού κόμματος απαρτίζονται από γυναίκες σε ποσοστό 50%.

Η νέα γενιά, ο κόσμος της εργασίας και της δημιουργίας, επιστήμονες, άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας, εκπρόσωποι κινημάτων, άπαντες δηλώνουν «παρών» στον αγώνα για τη μεγάλη εκλογική νίκη, αλλαγή και δικαιοσύνη παντού.

Μια ενδεχόμενη «κυβέρνηση των ηττημένων», αν αποκτήσει τη «δεδηλωμένη», θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει. Ισχύει η αρχική άρνηση;

Όσα διαρρέονται από τη ΝΔ περί «κυβέρνησης των ηττημένων» συνιστούν ομολογία πανικού, μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι ο στόχος μας παραμένει η καθαρή νίκη στην κάλπη της απλής αναλογικής, που θα ανοίξει και τον δρόμο για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Στον εν λόγω στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι με βαθιά πίστη στο πρόγραμμά μας, στις προτάσεις μας για αλλαγή πορείας με κατεύθυνση την πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη για ολόκληρη την κοινωνία και τη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών.

Πώς θα θωρακίζατε την πρώτη κατοικία από την όποια απειλή πλειστηριασμού;

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί το πρώτιστο μέλημα της προοδευτικής διακυβέρνησής μας, η οποία θα προκύψει μετά τις ερχόμενες εκλογές. Η κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 110 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, έχουν δημιουργήσει μια νέα γενιά«κόκκινων» δανείων, η οποία απειλεί ευθέως όχι μόνο τα ευάλωτα στρώματα αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το ολιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης περιλαμβάνει την κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της ΝΔ, ενώ θα εμπεριέχει τρία βασικά χαρακτηριστικά.

Θα δεσμεύει τους πιστωτές να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα στηριχθεί επί μιας διαφορετικής από τη σημερινή «πλατφόρμας», στην οποία οι οφειλέτες θα δύνανται να κάνουν αίτηση με βάση και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ, τέλος, θα προβλέπεται η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Δεν κινδυνεύει γενικά η εθνική μας οικονομία με την απώλεια της «επενδυτικής βαθμίδας», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση;

Επί 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπό την πίεση της τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων, δεν έλαβαν χώρα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και, παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε, δημιουργήθηκε ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ύψους 37 δισ. ευρώ και η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Όσα αναφέρει η ΝΔ περί «απώλειας επενδυτικής βαθμίδας» συνιστούν κινδυνολογίες επί μιας ανεκπλήρωτης υπόσχεσης του κ. Μητσοτάκη το 2019 καθώς, όπως γνωρίζουμε, η εν λόγω «επενδυτική βαθμίδα» δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρά τα «επιτεύγματα της άριστης κυβέρνησης» επί τέσσερα συναπτά έτη.

Μια γενικότερη διευθέτηση του τεράστιου ιδιωτικού χρέους, προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, πώς θα την υλοποιούσε μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Όπως υπογραμμίστηκε και προηγουμένως, μέσω της τεκμηριωμένης πρότασής μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θωρακίζονται οι οικονομικά ευάλωτοι συμπολίτες μας, καθώς προτεραιότητά μας είναι η ευημερία των ανθρώπων και όχι η ρευστοποίηση των περιουσιών τους προς τέρψιν των «Πάτσηδων».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι πλέον σαφές ότι οι ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων δεν επαρκούν και χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός ρύθμισης. Παράλληλα, απαιτείται η διευθέτηση του λεγόμενου «χρέους της πανδημίας», για το οποίο προφανώς και δεν ευθύνονται οι πολίτες και ιδίως οι επαγγελματίες, που ακολούθησαν τις εντολές της κυβέρνησης για αναστολή των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους. Όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει το «κούρεμα» του χρέους σε ποσοστό 60% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Με την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια και την καταβαράθρωση των εισοδημάτων, λόγω των τραγικών κυβερνητικών επιλογών, απαιτείται οριστική αλλαγή σελίδας, με πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο