Δεκάδες είναι οι δήμοι σε όλη τη χώρα που κατέθεσαν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 170 δημοτικές αρχές υπέβαλαν πλήρη τεχνικό φάκελο με στοιχεία, στα οποία αναλύουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μειωθούν οι αντικειμενικές και να επανέλθουν στα όρια πριν από το 2021, ενώ 30-40 δήμαρχοι απέστειλαν επιστολές χωρίς τεχνικά στοιχεία,προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα ότι οι ιδιοκτήτες των περιοχών τους θα χάσουν επιδόματα και κοινωνικές πρόνοιες.

Με τη δυνατότητα που δόθηκε στους δήμους, για γνωμοδότηση επί του συγκεκριμένου θέματος, προσπαθούν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών για την επιβάρυνση που θα υποστούν ιδιοκτήτες μετά τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Δήμος Αθηναίων

Τον… χορό των ενστάσεων για επανακαθορισμό των αντικειμενικών ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων, με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο μείωση σε 30 ζώνες εντός του Δήμου Αθηναίων και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.

Δήμος Γλυφάδας

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου εξήγησε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ότι «ήδη από το καλοκαίρι ο δήμος έχει προχωρήσει σε διαβήματα διαμαρτυρίας και τώρα, με τη δυνατότητα για επαναξιολόγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών με το άρθρο 51 του Ν. 5000/2022 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, καταθέτει αρμοδίως αιτιολογημένη γνώμη για μείωση των αντικειμενικών αξιών». Τονίζει,επίσης, ότι «η φορολογία που έχει προκύψει είναι δυσβάσταχτη, σε πολλές δε περιπτώσεις προσομοιάζει με «δήμευση» της περιουσίας των Γλυφαδιωτών και, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην εκποίηση των ακινήτων τους».

Δήμος Διονύσου

Τη μείωση των τιμών ζώνης του «Συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων», που ισχύουν για την περιοχή από 1/1/2022, αιτείται ο Δήμος Διονύσου, με έγγραφό του που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής / Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων), στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023.

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για υποβολή γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου και εν συνεχεία αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων και ομόφωνες αποφάσεις τόσο της Οικονομικής Επιτροπής όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου.Σύμφωνα με την εισήγηση της Διοίκησης, θεωρείται επιβεβλημένη η γενική μείωση κατά 30% στις τιμές ζώνης όλων των περιοχών του δήμου.

Δήμος Πετρούπολης

Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Πετρούπολης για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στον δήμο ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Κατόπιν της εισήγησης του αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών Θοδωρή Λάππα και έπειτα από διαλογική συζήτηση, αποφασίστηκε η μείωση στις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων του Δήμου Πετρούπολης και η υποβολή της γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου προς το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2021.

Δήμος Ηγουμενίτσας

Αίτημα για τον επαναπροσδιορισμό της αξίας ακινήτων (τιμές ζώνης) χωρικής αρμοδιότητας Δήμου Ηγουμενίτσας υπέβαλε προς το υπουργείο Οικονομικών το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας. «Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι αντικειμενικές αξίες είναι υπέρμετρες και πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της αγοραίας τιμής. Ως συνέπεια αυτού, μεγάλη μερίδα των συνδημοτών μας υποχρεώθηκε να πληρώσει σημαντικά αυξημένους φόρους για μεταβιβάσεις ακινήτων ή για τον ΕΝΦΙΑ, ή έχασε το δικαίωμα να εισπράξει κοινωνικές παροχές για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης, που αφορούν το ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Δήμος Αμαρουσίου

Τη μείωση στις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων του Δήμου Αμαρουσίου αποφάσισε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου.

Δήμος Παλλήνης

Ο Δήμος Παλλήνης αιτείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, σε ολόκληρο τον Δήμο Παλλήνης, στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους. Ο δήμαρχος Παλλήνης τόνισε ότι «η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι απολύτως αναγκαία ώστε να αποτυπώνεται υγιώς η πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις και αδικίες, καθώς, η αύξησή τους από την 1η Ιανουαρίου 2022 οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταβιβάσεων και σε παράλογη εκτίναξη των φορολογικών υποχρεώσεων.

Δήμος Περάματος

Ο Δήμος Περάματος τάσσεται ενάντια στις στρεβλώσεις του άδικου καθεστώτος που εκτοξεύουν τις τιμές, πλήττοντας βάναυσα οικονομικά πλήθος κοινωνικών ομάδων και πολλούς συνανθρώπους μας οι οποίοι στερούνται επιδομάτων – βοηθημάτων, αναγκαίων για τον βιοπορισμό τους. Ζητά, επίσης, οι αντικειμενικές αξίες στο Πέραμα να επανέλθουν στα επίπεδα πριν από το 2021.

 

του Γιώργου Λαιμού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο