Ο Γιώργος Πεταλωτής,τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Ροδόπης, μιλάει για τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται το κόμμα του το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμά πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται με ψευδαισθήσεις αναφορικά με τις προσδοκίες για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αφήνει αιχμές κατά της κυβερνητικής παράταξης για καλλιέργεια κλίματος αποστασίας, υπογραμμίζει με νόημα πως «το ΠΑΣΟΚ οφείλει στην ιστορία του και στους πολίτες να μην εμπλακεί σε οποιαδήποτε κυβερνητική περιπέτεια που δεν θα είναι συμβατή με τις αντιλήψεις και την ιδεολογία του» και χωρίς να «μασάει τα λόγια του» καταθέτει την άποψή του για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης.

Όπως όλα δείχνουν,το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εν μέσω μιας επιχείρησης πολιτικής «δολιοφθοράς». Ποιες είναι οι σκοπιμότητες και πώς πρέπει να αντιδράσει;

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ψευδαίσθηση ότι η μεν θα προσεγγίσει την αυτοδυναμία της και ο δε θα μειώσει την ήττα του μέσα από την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ. Το γελαστό τρέιλερ στο Μαξίμου με ανενεργά πρώην «στελέχη» (μία εκ των οποίων αλλάζει κόμμα κάθε λίγους μήνες), λειτουργώντας ως πρόβα τζενεράλε και για την επιχείρηση μετεκλογικής αποστασίας βουλευτών, δεν εκθέτουν μόνον τα πρόσωπα, κυρίως όμως βλάπτουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στα μάτια των πολιτών. Κάτι που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εκατέρωθεν φήμες ότι το ΠΑΣΟΚ τη μια τα βρήκε με τη ΝΔ και την άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φήμες αλληλοστήριξης εν γνώσει του ψεύδους τους. Όσο, δε, βλέπουν να εκμηδενίζονται οι «πρόθυμοι» για συναλλαγές,τόσο –ματαίως– θα βλέπουμε τέτοιες κινήσεις τους . Η λύση που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την επιχείρηση είναι να ασκεί πολιτική αξιών και αρχών, να καταθέτει τις πιο σοβαρές προτάσεις στον πολιτικό διάλογο και να λειτουργεί αδιαπραγμάτευτα, αυστηρά και θεσμικά.

Με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, η ΝΔ φέρεται να είναι το πρώτο κόμμα. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αντέξει το κόστος μιας νέας πολιτικής συνεργασίας και με ποια διαπραγματευτική λογική θα αξιοποιήσει την τρίτη διερευνητική εντολή;

Το ΠΑΣΟΚ, το 2009-2012 ανέλαβε μόνο του το κόστος από τη μη χρεοκοπία της χώρας. Τότε που ανεύθυνα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν «αντιμνημονιακοί και αγανακτισμένοι». Οι όποιες μετέπειτα συμπράξεις μας έγιναν αναγκαστικά υπό τον υπαρκτό κίνδυνο της χρεοκοπίας. Και ίσως με λάθη. Σήμερα οι συνθήκες είναι πολιτικά διαφορετικές, παρόλο που η «ανθηρή» κατάσταση της χώρας είναι επίπλαστη από τη ΝΔ. Όμως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ας αναλάβουν επιτέλους και τις ευθύνες τους. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει στην ιστορία του και τους πολίτες να μην εμπλακεί σε οποιαδήποτε κυβερνητική περιπέτεια που δεν θα είναι συμβατή με τις αντιλήψεις και την ιδεολογία του. Μια σειρά από βασικές πολιτικές προϋποθέσεις θα αποτελούν την ανυπέρβλητη γραμμή του και τότε θα αποδειχθεί στην πράξη ποια δύναμη είναι πραγματικά της σταθερότητας και της προόδου.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια προοδευτική διακυβέρνηση; 

Η αναγκαιότητα για μια πραγματικά και όχι ψευδεπίγραφη προοδευτική κυβέρνηση πάντα θα υπάρχει. Γιατί η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές που θα την πάνε μπροστά. Τα εκλογικά όμως ποσοστά θα δείξουν την ημέρα των εκλογών αν υπάρχουν και οι συνθήκες. Έχει όμως βασική σημασία να εννοούμε τις προοδευτικές πολιτικές και όχι πίσω από τις ετικέτες να κρύβονται απλώς η διαχείριση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και ο πελατειασμός.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την πίεση που θα υποστεί το κόμμα σας,εάν η προσπάθεια για συνεργασία πέσει στο κενό και οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο;

Βάζουμε πάντα σε προτεραιότητα την πολιτική μας φυσιογνωμία και αυτό δεν θα το αλλάξουμε από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή. Όποια διλήμματα κι αν τεθούν, θα επιμείνουμε να πείσουμε τους πολίτες για τα πραγματικά διακυβεύματα που είναι οι αλλαγές στην Υγεία, την Παιδεία, την ενεργειακή Δημοκρατία, τη μείωση των ανισοτήτων, την κατοικία, τα ατομικά δικαιώματα. Η εκλογική μας τακτική φυσικά θα προσαρμοστεί,ώστε να μην γίνουμε βορά στην επιχείρηση –πάση θυσία– εξουσίας κάποιων άλλων.

Θεωρείτε ότι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να ποντάρει στη θεσμική αντιπαράθεση θα αποδώσει ως προς την ικανοποίηση των αυξημένων προσδοκιών;

Είμαστε πολιτικά συνεπείς, θεσμικοί αλλά και μπαρουτοκαπνισμένοι. Γνωρίζουμε ότι στις εκλογές αυτές πολλοί παίζουν με συμφέροντα. Και έχουμε τον τρόπο να λειτουργούμε πολιτικά, να μην είμαστε αφελείς, αλλά δίχως καινα τους μοιάζουμε.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο