Όπως μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν “στο πόδι” κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στην Ινδία, αλλά δεν διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις ούτε συνάντηση.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ μίλησαν για λιγότερο από 10 λεπτά στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι στο Νέο Δελχί.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε στον Λαβρόφ ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να στηρίξει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της για όσο καιρό χρειαστεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι δεν θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20, που διεξάγεται στην Ινδία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στις δυτικές χώρες.

Δεν θα υπάρξει τελικό ανακοινωθέν από τη σύνοδο «και το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα περιγράφεται στο κείμενο συμπερασμάτων που θα εκδώσει η ινδική προεδρία», ανέφερε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Οι συζητήσεις για το τελικό ανακοινωθέν απέτυχαν κυρίως εξαιτίας της επιμονής της Ρωσίας να περιλαμβάνεται σε αυτό η ανάγκη να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς αερίου Nord Stream 1 και 2.

«Μιλάμε για καλούς τρόπους. Ε, λοιπόν, οι Δυτικοί ομόλογοί μας έχουν γίνει πολύ κακοί σε ό,τι αφορά το θέμα. Δεν πιστεύουν πλέον στη διπλωματία, το μόνο που κάνουν είναι να εκβιάζουν και να απειλούν τους πάντες», κατήγγειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας συνέχεια σε αναφορές του Κρεμλίνου για τη δράση Ουκρανών σαμποτέρ σε ρωσικά εδάφη τα οποία συνορεύουν με την Ουκρανία, ανέφερε: «Νεοναζί και τρομοκράτες διέπραξαν σήμερα άλλη μια τρομοκρατική πράξη, άλλο ένα έγκλημα. Μπήκαν στη συνοριακή περιοχή και άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων. Είδαν ότι επρόκειτο για ένα αυτοκίνητο πολιτών, είδαν ότι πολίτες κάθονταν εκεί και παιδιά άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ήταν αυτοί οι άνθρωποι που έθεσαν ως στόχο να μας στερήσουν την ιστορική μνήμη, να μας στερήσουν την ιστορία μας, να μας στερήσουν τις παραδόσεις μας, τη γλώσσα μας».

«Οι νεοναζί για τους οποίους μιλάμε τόσο καιρό και τα αφεντικά τους διαπράττουν τα πραγματικά εγκλήματα. Θα τους συντρίψουμε», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.