Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ, μετά από μία εβδομάδα έντονων εξελίξεων και στη βαριά σκιά που άφησε η τραγωδία στα Τέμπη, επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα του στην επόμενη μέρα. «Μας αρέσει να είμαστε έτοιμοι και ξεκάθαροι», λέει χαρακτηριστικά, ενώ καυτηριάζει την πολιτική των παροχών, υποστηρίζοντας ότι είναι «οικονομικά αδιέξοδη».

Την ώρα που οι πληγές αυτής της ανείπωτης τραγωδίας είναι ανοιχτές, ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις; 

Βρισκόμαστε στη σκιά μιας εθνικής τραγωδίας, της οποίας τα αίτια συμπυκνώνουν τις παθογένειες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα αλλά και εν γένει του πολιτικού μας συστήματος. Τα τελευταία χρόνια δεν έγινε ούτε μισό βήμα προς την κατεύθυνση της περιλάλητης «επιτελικότητας», αλλά, αντίθετα, τα προβλήματα γιγαντώνονται και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιαζόταν μόνο στη διαφήμιση των αυτονοήτων και στη μονοδιάστατη επιδοματική πολιτική – την οποία κάποτε η ΝΔ κατήγγειλε ως «ομηρία της κοινωνίας».

Γινόμαστε μάρτυρες ενός μπαράζ παροχών από την πλευρά της κυβέρνησης. Μπορεί η οικονομία να αντέξει αυτούς τους ρυθμούς; Πώς βλέπετε την «επόμενη μέρα»,όταν θα«έχουν σβήσει» τα προεκλογικά φώτα;

Όσο η κυβέρνηση βλέπει τα εκλογικά της ποσοστά να πέφτουν, τόσο αυξάνεται η παροχολογία. Πρόκειται για μια πολιτική που είναι οικονομικά αδιέξοδη. Η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη και παρόμοιες τακτικές δημιουργούν συνθήκες καμένης γης. Πρέπει να λάβει υπόψη της πως υπάρχει και επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, πως πρέπει η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να αντέξει σε ένα δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Επιπλέον, η τακτική των παροχών, πέρα από επικίνδυνη συνολικά, θίγει και τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, καθώς βλέπουν το κράτος να τους στηρίζει με παροχές και επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα, ενώ μετά τις εκλογές θα κληθούν οι ίδιοι να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Εκτιμάτε ότι η συμμετοχή του Νίκου Παππά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του, θα λειτουργήσει αρνητικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα δράσει συσπειρωτικά, όπως ισχυρίζονται;

Η συμμετοχή του Νίκου Παππά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για το κόμμα του. Μια καταδικαστική απόφαση αποτελεί προηγούμενο, που κινδυνεύει να σπιλώσει συνολικά την εικόνα του κόμματος σε σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος. Η όποια πιθανότητα συσπείρωσης ενδέχεται να βρει απέναντί της την αντίδραση που δημιουργεί η ανάγκη μιας καθαρής εικόνας. Οι ψηφοφόροι έχουν μνήμη και, κυρίως, επιλέγουν με γνώμονα το δίκαιο. Αυτό είναι κάτι που τα κόμματα οφείλουν να το σέβονται και να το λαμβάνουν υπόψη τους στις επιλογές υποψηφίων τους και στον τρόπο με τον οποίο κατεβαίνουν στις εκλογές.

Θεωρείτε ότι οι προσχωρήσεις στελεχών σας σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις έχει δημιουργήσειεστίες αρνητικού προβληματισμού στο κομματικό σας ακροατήριο; 

Οι όποιες μεταπηδήσεις στελεχών από κόμμα σε κόμμα σε μια προεκλογική περίοδο δεν είναι νέο φαινόμενο. Πρόκειται για μια πρακτική που καταδεικνύει την ανάγκη κάποιων σχηματισμών να αντλήσουν δυνάμεις από άλλα κόμματα, βλέποντας το δικό τους κομματικό ακροατήριο να μειώνεται. Το κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει μια στάση σοβαρή και υπεύθυνη μέσα στον χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική σταθερότητα των υποψηφίων μας και τιμώντας τα στελέχη που απαρέγκλιτα συνεχίζουν τον αγώνα τους,χωρίς να επηρεάζονται από άλλες πολιτικές «σειρήνες». Συνεπώς, δεν δημιουργείται προβληματισμός στο κομματικό μας ακροατήριο, αντιθέτως αυξάνεται η βεβαιότητα για τις επιλογές των στελεχών που τιμούν διαχρονικά και σταθερά την παράταξή μας.

Τελικά, το ΠΑΣΟΚ με ποια κυβέρνηση θα είναι,των «νικητών» ή των «ηττημένων»; 

Καταρχάς, το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο κόμμα που θα αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά και, άρα, θα είναι από τους νικητές των εκλογών. Ευελπιστούμε σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Αυτό θα είναι μια μεγάλη νίκη. Μιλάμε για προγραμματικές συγκλίσεις και όχι για καρέκλες. Μιλάμε για κυβέρνηση του καθήκοντος κι όχι «όλα για την εξουσία». Θα είμαστε με την κυβέρνηση των δημοκρατικών αρχών, των Ανεξάρτητων Αρχών ως θεσμικών αντίβαρων κι όχι με εκείνη της εργαλειοποίησης των θεσμών, των επισυνδέσεων και της συγκάλυψης. Με την κυβέρνηση της «Διαύγειας» κι όχι του πρωταθλητισμού στους μετακλητούς και των απευθείας αναθέσεων. Μια κυβέρνηση που βάζει μπροστά το εθνικό συμφέρον κι όχι το κομματικό. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την πίεση που θα υποστεί το κόμμα σας,εάν η προσπάθεια για συνεργασία πέσει στο κενό και οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο;

Το ΠΑΣΟΚ δεν περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών και τις συγκυριακές πιέσεις για να επιλέξει την πορεία του. Μας αρέσει να είμαστε έτοιμοι και ξεκάθαροι. Γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους πως επιδιώκουμε και μπορούμε να έχουμε υψηλό ποσοστό, προκειμένου να είμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων την επομένη των εκλογών. Είμαστε απολύτως σαφείς κι εννοούμε κάθε λέξη όταν μιλάμε για ένα τραπέζι διαλόγου, όπου θα εξετάσουμε εάν υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας και συγκλίσεων. Είμαστε υπέρ των συνεργασιών επί συγκεκριμένων προτάσεων και εντελώς αντίθετοι με τη λογική της… καρέκλας της συνεργασίας. Μιας αναγκαστικής δηλαδή συνύπαρξης, μόνο και μόνο για να έρθει ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο