«Μοναδική μας φιλοδοξία είναι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού να αποτελέσει ένα πρότυπο ποιότητας ζωής», τονίζει μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Γαλάνης. Ο κ. Γαλάνης αναφέρεται επίσης στον σχεδιασμό του, στους στόχους του αλλά και στην πορεία των έργων που υλοποιούνται στον δήμο.

Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με τις νέες αντικειμενικές αξίες;

Ο δήμος μας κινήθηκε ταχύτατα, αναθέτοντας σε πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακίνητης περιουσίας τη σύνταξη σχετικών Εκθέσεων Γνωμοδότησης για τον προσδιορισμό των Τιμών Ζώνης, βάσει εκτίμησης των αγοραίων αξιών των ακινήτων και για τις τρεις Κοινότητες (Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη και Ψυχικό). Αξίζει να τονισθεί πως ο δήμος μας είναι μέχρι στιγμής ο μόνος δήμος της χώρας ο οποίος κατάφερε να αναθέσει εγκαίρως την παραπάνω εργασία σε ειδικό εκτιμητή, έτσι ώστε οι προτεινόμενες Τιμές Ζώνης να βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και, κυρίως, σε επιστημονική τους ανάλυση.

Οι Εκθέσεις αυτές παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τα συμπεράσματά τους, βάσει των οποίων καταλήξαμε ότι στο Νέο Ψυχικό οι πραγματικές εμπορικές αξίες είναι κοντά στις σημερινές αντικειμενικές, κάτι που δεν ισχύει για το Ψυχικό, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των αντίστοιχων πραγματικών κατά 8% έως 19%, με εξαίρεση τη Ζώνη Β’, όπου συμβαδίζουν. Τέλος, στη Φιλοθέη, οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες κατά 5% έως 16%από τις αντίστοιχες εμπορικές.

Πέραν των παραπάνω, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήθηκε η ενσωμάτωση της Α’ Ζώνης Ψυχικού στη Β’ Ζώνη Ψυχικού, για πολεοδομικούς και φορολογικούς λόγους.

Αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί καταφέραμε με τις ενέργειές μας διαχρονικά να συμβάλλουμε στο να συγκρατηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Αν αναλογιστούμε ότι στους Δήμους Γλυφάδας, Εκάλης, Κηφισιάς αλλά και στον Δήμο Αθηναίων η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έφτασε–σε ορισμένες περιπτώσεις– το 95%, μπορώ ξεκάθαρα να αναφέρω ότι πρόκειται για έναν πολύ σωστό χειρισμό του θέματος.

Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; 

Πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου μας.Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες δυσκολίες, καθώς με την έναρξη σχεδόν της θητείας μας ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πανδημία που άλλαξε όλα τα δεδομένα. Οι προκλήσεις πολλές και δύσκολες, όμως προσαρμοστήκαμε άμεσα και με γρήγορα αντανακλαστικά ανταποκριθήκαμε σε αυτές.Το αποτέλεσμα για εμάς ήταν όχι μόνο ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της, αλλά με σχέδιο και σκληρή δουλειά να παραγάγουμε έργο σε όλους τους τομείς.

Υπόσχεσή μας ήταν ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού να αποτελεί ένα προάστιο πρότυπο και με αυτή την κατεύθυνση πορευτήκαμε σε κάθε τομέα.

Πιο συγκεκριμένα και θεωρώντας ότι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής ξεκινά από τα παιδιά μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την πλήρη αναβάθμιση των σχολείων μας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Επενδύσαμε 2 εκατομμύρια ευρώ, ώστε η σχολική εμπειρία των παιδιών μας να είναι αυτή που τους αξίζει, ενώ αναβαθμίσαμε όλες τις παιδικές μας χαρές. Οι Πλατείες Ελευθερίας στο Νέο Ψυχικό και Μακεδονίας στη Φιλοθέη αποτελούν πανελλαδικό πρότυπο και τις επισκέπτονται εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε μέρα. Οι χώροι ελεύθερου χρόνου και άθλησης, τους οποίους φροντίσαμε και ανακαινίσαμε, κοσμούν τον δήμο μας. Επίσης, διοργανώσαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλους, ειδικά μετά από τα δυο χρόνια πανδημίας, που όλοι χρειαζόμασταν και είχαμε ανάγκη από ψυχαγωγία.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα, επίσης, για την περιοχή μας ήταν και είναι η διασφάλιση της φυσιογνωμίας της. Η μεγάλη δικαστική μάχη που κερδήθηκε μετά από τόσα χρόνια διαμάχης για τα 250 στρέμματα στα Τουρκοβούνια είναι τεράστιας σημασίας. Μπορούμε να συνεχίζουμε να κάνουμε τις βόλτες μας χωρίς συρματοπλέγματα γύρω μας.

Τέλος, προχωρήσαμε σε σύσταση Γραφείου Πολεοδομίας ειδικά για τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού που θα μας επιτρέψει να έχουμε καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, ενώ αποτρέψαμε με δικές μας παρεμβάσεις τη σύσταση ξενοδοχείου στην περιοχή μας.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε σχέση με τα έργα, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας; 

Εδώ θα σας μιλήσω για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αλλάξουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.Πρόκειται για αρδευτικά έργα, για την επέκταση του δικτύου ομβρίων Φιλοθέης (που ο διαγωνισμός ανάθεσης/κατασκευής του ολοκληρώνεται), την ανάπλαση του παιδικού κήπου Πικιώνη (που ξεκινάει πολύ σύντομα),καθώς και τη ριζική ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού. Αυτά είναι έργα που έχουν δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Δεν χάνουμε χρόνο, δεν επαναπαυόμαστε, ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε στους προεκλογικούς μήνες που ακολουθούν να μειώσουν τους ρυθμούς με τους οποίους εργαζόμαστε.

Προχωράμε μπροστά, δρομολογούμε τα επόμενα έργα και, το πιο σημαντικό: Διασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις που θα ωφελήσουν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους του δήμου μας.

Έχετε ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας το 2023. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία;

Μια βασική προεκλογική δέσμευσή μας ήταν να προσφέρουμε στους δημότες μας υψηλή ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους. Πιστεύω ότι το τηρήσαμε στο ακέραιο.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την καθημερινότητα των παιδιών μας και την ασφάλεια τους, εργαστήκαμε συστηματικά για να δημιουργήσουμε ένα προάστιο πρότυπο για όλους τους κατοίκους μας. Η διασφάλιση, δε, της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του καταπράσινου προαστίου μας αποτέλεσε ένα στοίχημα το οποίο τελικά κερδίσαμε, δίνοντας πολλές μάχες γι’ αυτό. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να τις δίνουμε, πάντα προς όφελος των δημοτών μας.

Μοναδική μας φιλοδοξία, να είναι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού ένα πρότυπο ποιότητας ζωής. Γι’ αυτόν τον σκοπό εργαζόμαστε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στην επόμενη θητεία, εφόσον κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των δημοτών μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο