Τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με την περυσινή χρονιά θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος, εφόσον δεν είχαν κάποια μεταβολή στα χαρακτηριστικά των ακινήτων τους ή δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ λόγω των φυσικών καταστροφών θα είναι αυξημένος ο αριθμός αυτών που απαλλάσσονται.

Φέτος, τα ηλεκτρονικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα ανέβουν στο Taxisnet μέσα στον Απρίλιο, ενώ η εξόφληση θα γίνει σε 10 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 31 Μαΐου και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Εξυπακούεται ότι υψηλότερα ποσά θα πληρώσουν όσοι απέκτησαν κάποιο ακίνητο μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς, καθώς και όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετα ή δήλωσαν τα πραγματικά τετραγωνικά. Αντιστοίχως, θα ωφεληθούν όσοι προχώρησαν σε πώληση εγγραπτέων δικαιωμάτων ή, κατόπιν νεότερων μετρήσεων, τα ακίνητά τους φαίνεται να έχουν μικρότερο εμβαδόν.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Μηδενικός φόρος προκύπτει φέτος για όσους κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής. Ειδικότερα, από τον φετινό ΕΝΦΙΑ, απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα:

1. Σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

2. Σε αναφερόμενες περιοχές που βρίσκονται υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.

3. Στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021.

4. Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020.

5. Όσα βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές, οι οποίες υπέστησαν καταστροφές κατά τον περυσινό Ιούλιο και οι ιδιοκτήτες τους υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής, η οποία ισχύει για τα έτη 2023 και 2024.

6. Τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80%, εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα είναι έως 12.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, κατά πλήρη κυριότητα ή σε συνιδιοκτησία, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

7. Απαλλαγή κατά 50% από την πληρωμή του φόρου θα λάβουν τα νοικοκυριά που πληρούν ταυτόχρονα τα εξής κριτήρια:

α. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Επιπλέον, ισχύει όριο έως 85.000 ευρώ για άγαμο, έως 150.000 ευρώ για τον έγγαμο ή μονογονεϊκή οικογένεια μ’ ένα εξαρτώμενο τέκνο και έως 200.000 ευρώ για έγγαμο με εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Τέλος, ισχύει και το ανώτατο όριο επιφάνειας των 150 τετραγωνικών μέτρων, είτε σε μία και μόνη ιδιοκτησία είτε αθροιστικά σε περισσότερες συνιδιοκτησίες.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο