Τα καλλιτεχνικά σωματεία, μέσω μιας επιστολής που κοινοποίησαν στον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, κατέθεσαν  τα αιτήματά τους για την την τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος 85, που αφορά στην επαγγελματική τους διαβάθμιση όσον αφορά θέσεις του Δημοσίου.

Ειδικότερα, ζητούν την υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό, εκτός από εκείνους που ανήκουν στη βαθμίδα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε).

Ακόμη, ζητούν να εξασφαλιστεί, μέσω νομοθετικής ρύθμισης – τροπολογίας, η χρονική επέκταση του νόμου του 2017 ο οποίος όριζε πως οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, θεωρούνται ισότιμοι με αυτούς που χορηγούσαν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με την προϋπόθεση πως οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν μέχρι τις 10 Ιουνίου του 2003.

Η επιστολή των καλλιτεχνικών σωματείων:

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Αρχηγοί των Πολιτικών Κομμάτων,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εδώ και 80 μέρες, έχουμε εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας στο ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές των καλλιτεχνών και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στα επαγγελματικά μας δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών τεχνών. Έχουμε αναδείξει τα αιτήματά μας με κάθε πρόσφορο μέσο, με δεκάδες διαδηλώσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, πολυπληθέστατες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ακτιβιστικές ενέργειες, παρεμβάσεις, συναντήσεις, αναγνώσεις κειμένων.

Παράλληλα έχουν εκδοθεί εκατοντάδες ανακοινώσεις των σωματείων, των συλλόγων σπουδαστών, των καθηγητών, των συνελεύσεων των καταλήψεων, καθώς και ανακοινώσεις συμπαράστασης που μας κατακλύζουν καθημερινά από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον Κόσμο. Υπενθυμίζουμε τέλος, την τεράστιας σημασίας κίνηση αξιοπρέπειας και συμπαράστασης στους αγώνες των Σπουδαστών και Σπουδαστριών, των Καθηγητών Ανωτέρων Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θέατρου, του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με την υποβολή των παραιτήσεών τους.

Τα αιτήματά μας τα έχουμε αναπτύξει με τον πιο κατάλληλο τρόπο στις επαφές μας με τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και κατά τη συνάντηση της 15ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτό που ζητάμε είναι δίκαιη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων μας και αξιοπρεπή εκπαίδευση για εργασία. Ζητάμε εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 του Συντάγματος αναγνώριση μέσω υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.
Φυσικά τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της υποβάθμισης των τίτλων σπουδών μας, κατ` επέκταση και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, προτείνουμε:
Την απόδοση κατηγορίας Τ.Ε., για το καλλιτεχνικό προσωπικό καθώς και προσωπικό που ασκεί συναφές εκπαιδευτικό έργο, όπως, δάσκαλοι και καθηγητές μουσικής, φωνητικής – τραγουδιού, υποκριτικής, θεάτρου, δραματικής τέχνης, κινηματογράφου, χορού, χορευτικής ερμηνείας, χορογραφίας και υπεύθυνων θεατρικού παιχνιδιού ή άλλων καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δημοσίου, των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου όπως και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (με εξαίρεση τα Νομικά Πρόσωπα για τα οποία ισχύει ειδικότερη ισχύουσα ρύθμιση και τα Ν.Π.Ι.Δ του Ν. 2273/94), των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών, με την προϋπόθεση κατοχής του κατά περίπτωση παρεχομένου τίτλου ειδίκευσης εσωτερικού ή αντίστοιχου εξωτερικού, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στον καλλιτεχνικό χώρο με αφορμή το προεδρικό διάταγμα 85 διαρκεί ήδη τρεις μήνες κρατώντας κλειστές τις κρατικές θεατρικές σκηνές και δραματικές σχολές της χώρας οι οποίες τελούν υπό κατάληψη.

Μέσω νομοθετικής ρύθμισης – τροπολογίας ζητάμε:

– την επέκταση της παραγράφου 8 του άρθρου 26, του Ν. 4325/15, στους αποφοίτους των σχολών ανωτέρας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που λειτουργούν βάσει του Ν. 1158/81. Καθώς και στους κατόχους οποιουδήποτε πτυχίου ή διπλώματος ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ και αντίστοιχη καλλιτεχνική εμπειρία ή συναφές εκπαιδευτικό έργο τριών τουλάχιστον ετών.

– και χρονική επέκταση μέσω τροποποίησης του άρθρου 79 του Ν. 4481/17 σύμφωνα με την οποία, οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, εφόσον οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1158/81, να θεωρούνται ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10/6/2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (η εφαρμογή της οποίας δεν θα αποκλείει του απόφοιτους των σχολών κινηματογράφου και τηλεόρασης από την διαδικασία Ισοτίμισης).

Την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει δυνατότητα καθορισμού ειδικού μισθολογίου για το καλλιτεχνικό προσωπικό, με εξαίρεση τους φορείς που ισχύουν ήδη ευνοϊκότερες ρυθμίσεις (ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΟΛΣ, ΝΠΙΔ Ν.2273/94).

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και διαβούλευση.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο.Τ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ