Η Κομισιόν, αναμένεται να παρουσιάσει την νομοθετική πρότασή της για τα φάρμακα, στις 29 Μαρτίου.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας σε εκδήλωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για έξι στόχους.

Όπως τόνισε, πρέπει «να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση τόσο στα καινοτόμα όσο και στα καθιερωμένα φάρμακα όταν τα χρειάζονται, όπου κι αν ζουν».

Επιπλέον, η κ. Κυριακίδου, επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η φαρμακοβιομηχανία της ΕΕ μπορεί να καινοτομήσει και να παραμείνει ανταγωνιστική παγκοσμίως, ενώ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα», η οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαία Επίτροπος, αναφέρθηκε στην επιδίωξη για περισσότερα περιβαλλοντικά βιώσιμα φάρμακα, αλλά και για μέσα για να καταπολεμηθεί η μικροβιακή αντοχή.

Η ίδια, εστίασε, στο ότι χρειάζεται ένα πιο λιτό ρυθμιστικό περιβάλλον για επενδύσεις με απλοποιημένες και ταχύτερες διαδικασίες χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, πιο ισχυρή υποστήριξη για πολλά υποσχόμενα φάρμακα και καλύτερη χρήση δεδομένων και ψηφιοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ