Ποιες οι οδηγίες του πρωθυπουργού στους υπουργούς – Όλα όσα δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Ο πρωθυπουργός με το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης έδωσε το σύνθημα στα κυβερνητικά στελέχη να βγουν μπροστά, με σύνεση και χαμηλούς τόνους, για να εξηγήσουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα τόσο στο ζήτημα της αποζημίωσης των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη όσο και στη διερεύνησή του και στην πλήρη απόδοση των ευθυνών.

Στο ζήτημα των ευθυνών «τρέχει» και η επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και η εισαγγελική έρευνα του Ισίδωρου Ντογιάκου. Ήδη, πέρα από τον σταθμάρχη, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις και στον επιθεωρητή αλλά και στον σταθμάρχη της προηγούμενης βάρδιας. Και έπεται συνέχεια.

Αποζημίωση και στήριξη

Στο ζήτημα της αποζημίωσης, ανακοινώθηκε το πακέτο στήριξης για τις οικογένειες των 57 θυμάτων, ενώ ήδη η Hellenic Train έχει δηλώσει ότι θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ταχύτατη εφαρμογή του συστήματος τηλεδιοίκησης και τηλεματικής σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, θέτοντας ως χρονικό όριο το ερχόμενο καλοκαίρι. O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Ανάμεσα στα άλλα, είναι η ύπαρξη δύο σταθμαρχών σε κάθε βάρδια και λιγότερα δρομολόγια.

Θετική ατζέντα

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι αυτές θα γίνουν μετά το Πάσχα, αφού, όπως είπε, έχουμε μπροστά μας 10 θετικά νομοσχέδια. Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα θα ξεδιπλωθεί και η θετική ατζέντα της κυβέρνησης. Θα ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός και το επίδομα στους συνταξιούχους που δεν έχουν δει αυξήσεις στη σύνταξή τους.

Τα νομοσχέδια

H κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα φέρει στη Βουλή μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία αποτελούν και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και που έχουν ήδη εγκριθείαπό παλαιότερα Υπουργικά Συμβούλια.

Μετά την ψήφιση της πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τηλεματική και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, είναι έτοιμα αυτήν τη στιγμή για συζήτηση και ψήφιση δύο νομοσχέδια.

Το ένα έρχεται από το υπουργείο Υγείας και αφορά αφενός τις μεταμοσχεύσεις, αφετέρου τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων“Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”». Το άλλο αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό (υπό τον τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»), (bullying).

Επίσης, «στα σκαριά» είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που βρίσκεται στις αρμόδιες επιτροπές.

Επιπλέον, μέχρι τις 14 Μαρτίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης», που επιχειρεί αλλαγές μεταξύ άλλων στο πλαίσιο εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

Επίσης, σε διαβούλευση βρίσκονται δύο νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με διατάξεις για τη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών και για «την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού».

Προκαλούν τον κόσμο οι τηλεδιασκεδαστές

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που κινούνται τηλεδιασκεδαστές, παρουσιαστές και καλλιτέχνες σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη. Μιλάμε για τους Νίκο Μουτσινά, Γιώργο Λιάγκα, Χριστόφορο Ζαραλίκο, αλλά ειδικότερα για τον Αντώνη Κανάκη, ο οποίος έχει σηκώσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης κινούμενος όπως παλαιότερα ο Λάκης Λαζόπουλος. Δηλαδή με μικροπολιτικά κριτήρια, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν ποιον εξυπηρετούν κατά βάθος. Ο οποίος, μάλιστα, επιτέθηκε και στους δημοσιογράφους, επειδή κάνουν ρεπορτάζ και δεν τα «χώνουν» γενικά και αόριστα αλλά ψάχνουν για τις πραγματικές ευθύνες, οι οποίες βγαίνουν σιγά σιγά στη δημοσιότητα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο κόσμος είναι ψυλλιασμένος απέναντι στην πολιτική προπαγάνδα και ότι φαινόμενα τύπου Λαζόπουλου όσο εύκολα ανεβαίνουν τόσο εύκολα μένουν στην αφάνεια. Άλλωστε, είναι ενθαρρυντικό ότι και η ΕΣΗΕΑ καταδίκασε αυτές τις πρακτικές.

Δεν κερδίζουν τη «φθορά»

Οι δημοσκοπήσεις που αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την τραγωδία  δημιουργούν προβληματισμό. Σύμφωνα με έρευνα της MARC (μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1), οι πολίτες εμφανίζονται μουδιασμένοι ενώ η ΝΔ έχει απώλειες της τάξης του 3%.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να εισπράττουν τη «φθορά» της κυβέρνησης (αντίθετα, εμφανίζουν οριακές απώλειες). Αυτοί που εισπράττουν είναι τα μικρότερα αντισυστημικά κόμματα, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ 25 και Εθνική Δημιουργία, με 5,6%, 3,9%, 3,5% και 1,3%, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα το «Άλλο» φτάνει το 3,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι αυξήθηκαν κατά 2%-3% και το κόμμα Κασιδιάρη προσεγγίζει το 3%.

Τέλος, να πούμε ότι το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο με 29,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25% και στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 9,7%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, καθώς το 38,9% έχει θετική γνώμη γι’ αυτόν, έναντι 28,5% που εξασφαλίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο