«Παρατηρούμε κροκοδείλια δάκρυα και δηλώσεις πολλών που φέρουν ευθύνες και οι οποίες επιμερίζονται», τόνισε, αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς. Μιλώντας στο «Π», ανέπτυξε το έργο που έχει επιτευχθεί καθώς και τα επόμενα βήματα και τους στόχους του.

Μετά το Μάτι, η χώρα μας ζει ακόμα μία εθνική τραγωδία, αυτήν τη φορά στα Τέμπη. Ποια συναισθήματα σας γεννήθηκαν με το άκουσμα αυτού του δυστυχήματος, που είχε ως συνέπεια απώλεια ανθρώπινων ζωών;

Κάθε τραγωδία χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται, μακριά φυσικά από τα όρια ενός ψεύτικου και επιδερμικού-παροδικού «κλίματος» ομαδικής συγκίνησης που δημιουργούν δηλώσεις και επικοινωνιακές πρακτικές.

Τελευταία παρατηρούμε κροκοδείλια δάκρυα και δηλώσεις πολλών που φέρουν ευθύνες και οι οποίες επιμερίζονται πέραν του αυταπόδεικτου ανθρώπινου λάθους του σταθμάρχη.

Για τους άλλους «σταθμάρχες» της εξυπηρέτησης των συμφερόντων που λυμαίνονται διαχρονικά το δημόσιο χρήμα πρέπει να ανοίξει κάποτε πραγματικά μια γόνιμη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία και όχι κραυγές αποπροσανατολισμού.

Εκτός της μεγάλης και ανείπωτης απώλειας ανθρωπίνων ψυχών σε Τέμπη και Μάτι, που πραγματικά προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση, υπάρχουν άλλες «συμπτώσεις» για τις οποίες οφείλουμε να μιλήσουμε ως κοινωνία.

Έλλειψη τηλεδιαχείρισης συρμών στα Τέμπη, η οποία θα παραδιδόταν στο «προσεχές» διάστημα, έλλειψη ενεργοποίησης του μηχανισμού ειδοποίησης μέσω του 112 στο Μάτι, ο οποίος ενεργοποιήθηκε μετά την καταστροφή.

Σύμπτωση ή οριζόντια εικόνα δημόσιων υπηρεσιών από την κεντρική διοίκηση;

Η «σύμπτωση» ενεργοποίησης μηχανισμών μετά από καταστροφές αντιμετωπίζεται από τον κόσμο με μορφασμούς απογοήτευσης. Οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τη μνήμη αυτών που άδικα «θυσιάζονται».

Να περάσουμε στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Κάνοντας απολογισμό του έργου σας, τι πιστεύετε ότι έχετε πετύχει στη δεύτερη δημοτική θητεία σας;

Πετύχαμε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες, δρομολογώντας όλες τις υποδομές που υποσχεθήκαμε.

Αναρτήσεις σχεδίων πόλεως, αποχέτευση, οδικά έργα, αναπλάσεις περιβάλλοντος, αθλητικές υποδομές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υποδομές, επιτυχή αντιμετώπιση της καθημερινότητας, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι μόνο μερικά από τα έργα που σε 64 σελίδες ενός απολογισμού αποτυπώθηκαν σε μια πρόσφατη αναλυτική έντυπη έκδοση.

Πώς εξελίσσονται τα έργα που υλοποιούνται στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου;

Εντός χρονοδιαγράμματος που ολοκληρώνεται από το 2023, έως το 2028. Η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων είναι η μεγάλη επιτυχία. Και γι’ αυτό δουλεύουμε καθημερινά. Εξάλλου, μόνο η δουλειά πρέπει να αξιολογείται και όχι οι δηλώσεις.

Έχετε ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας τον Οκτώβριο του 2023. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού σας;

Πρώτα απ’ όλα, ο συνδυασμός του οποίου έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, είναι μια «αριθμητική» μικρογραφία της κοινωνίας μας, που συνδυάζει την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, την ορθή γεωγραφική κατανομή αλλά κυρίως την ανεξάντλητη θέληση προσφοράς για να φτιάξουμε έναν ακόμα καλύτερο τόπο στον οποίο να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά μας. Όλοι μαζί εργαζόμαστε για την πρόοδο του τόπου μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία, αν σας επανεκλέξουν οι δημότες;

Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που συνοψίζονται στις εντάξεις σχεδίων πόλεως σε Ραφήνα και Πικέρμι, η υλοποίηση και λειτουργία της αποχέτευσης, η παράδοση του μεγάλου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, το τεράστιο έργο έλευσης του Προαστιακού (στα τελευταία 4 χλμ. ως μετρό) και της Αττικής Οδού έως το λιμάνι της Ραφήνας, η απόδοση του παράκτιου μετώπου στην Αυτοδιοίκηση, η ολοκλήρωση όλων των δράσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών, η περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, η βελτίωση της καθημερινότητας.

Με μια έκφραση: Να αποδώσουμε στους πολίτες έναν τόπο ζηλευτό.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο