Το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στην έκθεση του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας που αφορά το νερό και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την  προσεχή Δευτέρα, εκφράζει προβληματισμό για την εναρμόνιση των διατάξεων που αφορούν την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου των εταιριών παροχής ύδατος στην νέα Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τη διαχείριση του νερού.

Απόσπασμα της έκθεσης ανάφερε:«Δεδοµένης της νοµολογίας του Συµβουλίου της Επικρατείας, η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας, όπως υδρεύσεως και αποχετεύσεως, δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας (…)  τίθεται το ερώτηµα αν και κατά πόσον οι µεταβιβαζόµενες µε τον παρόν νοµοσχέδιο αρµοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συμβαδίζουν µε την εν λόγω νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας».

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνουν πως θα γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να αρθεί κάθε ένσταση, ενώ ο κ. Σκρέκας, χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες τις φήμες περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης του νερού». Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «είναι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ και βέβαια να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή υπηρεσιών ύδατος σε όλους τους πολίτες, με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές».

Ο υπουργός, επανέλαβε κατηγορηματικά, ότι το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες, εποπτεία κι έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης».