Στην απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο νυν
δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να ξανασυναντηθεί με τους συμπολίτες του από άλλα μετερίζια».

Επίσης, ο κ. Ιωακειμίδης ανέλυσε τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα στον δήμο του.

Ανακοινώσατε την πρόθεσή σας να μην είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη. Πώς προχωρήσατε σε αυτή την απόφαση;

Μετά από 41 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων τα 29 ως δήμαρχος Ρέντη αρχικά και μετά ως δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Πίστευα πάντα ότι πρέπει να φεύγουμε από τα δημόσια αξιώματα όταν φτάνουμε στο καλύτερό μας σημείο, πριν κουραστούμε και κουράσουμε, πριν γίνει το πάθος μας συνήθεια, προτού να πάψει ο έρωτας.

Το πάθος μου για τον δήμο μου με ακολουθεί από τότε που ήμουν 20άρης. Ήταν ένας έρωτας μονομερής στην αρχή, που όμως έγινε αμφίπλευρος με την πρώτη μου εκλογή στο τιμόνι του δήμου το 1994. Και τους μεγάλους έρωτες δεν αξίζει να τους αφήνεις να μικραίνουν. Δεν τους αρμόζει!

Πόσο δύσκολη ήταν μια τέτοια απόφαση;

Πέρασα πολλές εβδομάδες προσπαθώντας να μετρήσω το μέσα μου, τα βήματά μου, γιατί μια τέτοια απόφαση δεν έχει επιστροφή. Δεν κλείνει κανείς εύκολα σχεδόν όλη τη ζωή του, αν δεν ζυγίσει τα πράγματα καλά. Είναι από τις στιγμές εκείνες, που η λογική και το συναίσθημα αντιμάχονται χωρίς έλεος. Αγάπησα, αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ την πόλη μου όσο τίποτα. Πάλεψα, μοναχικά τις περισσότερες φορές, και θα συνεχίσω να νοιάζομαι για μια αυτοδύναμη Αυτοδιοίκηση, χωρίς τον έλεγχο των κομμάτων που μόνο καλό δεν της κάνουν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απόλυτη ανάγκη την ενδυνάμωση των θεσμών της μέσα από μια πολιτική αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων.

Μετά από 41 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κλείνει αυτός ο κύκλος;

Νέες ανάγκες και νέες προκλήσεις αναφύονται καθημερινά. Όταν παρακολουθείς απαθής τις εξελίξεις που κινούνται με ταχύτητα, τότε η ιστορία σε εκδικείται. Άρα προκύπτει και ένα μείζον ζήτημα για τον ρόλο που καλείσαι να παίξεις υπ’ αυτές τις συνθήκες. Ο κύκλος δεν κλείνει ποτέ σε ό,τι αγάπησες πραγματικά και, όπως και να έχει, δεν θα πάψω ποτέ να νιώθω ευλογημένος για ό,τι έζησα σε όλη αυτή την αυτοδιοικητική μου πορεία, έχοντας στο πλευρό μου καλούς συνεργάτες, φιλότιμους υπαλλήλους και δημότες που μαζί τους κάναμε τα όνειρά μας πραγματικότητα για μια πόλη ανοιχτών οριζόντων.

Επίσης, σε ανάρτησή σας αφήσατε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «συναντηθείτε με τους πολίτες από άλλα μετερίζια», όπως χαρακτηριστικά γράψατε. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω αυτήν τη στιγμή, πέρα από το νοιάξιμό μου για την πόλη που υπηρετώ και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θέλω, αποχωρώντας στις 31 Δεκεμβρίου από τον δήμο μου, να μη μείνουν εκκρεμότητες πέρα από εκείνες που προβλέπονται από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμά τους. Φυσικά, δεν αποκλείω τίποτε για τη συνέχεια και το πιθανό ενδεχόμενο να «ξανασυναντηθώ» με τους συμπολίτες μου από άλλα μετερίζια. Ο χρόνος θα δείξει…

Ποια είναι η επόμενη μέρα στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, μετά την απόφασή σας να μην είστε εκ νέου στο «τιμόνι»;

Η πόλη οφείλει να έχει το μέλλον με το μέρος της, ανεξάρτητα με το πρόσωπο που θα επιλέγεται κάθε φορά ως υποψήφιος δήμαρχος. Η Αυτοδιοίκηση υπηρετεί ένα όραμα μακράς πνοής, που υπερβαίνει πρόσωπα. Κανείς μας δεν είναι αιώνιος κι αναντικατάστατος. Όποιος και αν πάρει τη σκυτάλη, ας τον εμπνέει το όνειρο. Το όνειρο μιας σύγχρονης λειτουργικής πόλης, «φιλικής» προς τους δημότες, μιας πόλης αντάξιας της ιστορίας της και του πολιτισμού της.

Ο Δήμος Ρέντη και μετέπειτα ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη, σήμερα, μετά από τη μακρά πορεία σας ως δήμαρχος, είναι έτσι όπως τους οραματιστήκατε; Τι έχετε πετύχει μέχρι τώρα;

Μετά την έλευση του μετρό, η μετεγκατάσταση τμημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά στο Σπίτι της Άρσης Βαρών σηματοδοτεί την αλλαγή του προσώπου της πόλης. Αναπλάσεις και απελευθερώσεις χώρων στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν μερικές από τις παρεμβάσεις. Μαζί με το Κατράκειο, που βρίσκεται παραπλεύρως του Πανεπιστημίου, το Πάρκο του Ποντιακού Ελληνισμού, τους αθλητικούς χώρους του γηπέδου «Π. Νικολαΐδης», το Οικολογικό Πάρκο «Ελαιώνα» στου Ρέντη, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στους λίγους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί, και το παλιό Νεκροταφείο Νεάπολης Νίκαιας, το οποίο μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού. Ακόμη ένα πάγιο αίτημα εδώ και αρκετές δεκαετίες γίνεται πραγματικότητα. Ξεκίνησαν οι εργασίες του μεγαλύτερου αντιπλημμυρικού έργου που γνώρισε ποτέ ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, συνολικού προϋπολογισμού 7.250.000 ευρώ και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Πάνω απ’ όλα κατάφερα να αποκτήσω μια σχέση ειλικρινή και ουσιαστική με τους συμπολίτες μου. Μαζί κάναμε τα όνειρά μας πράξη και θέλω να ελπίζω ότι η συνέχεια, με την όποια νέα δημοτική αρχή προκύψει στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, θα είναι εξίσου δημιουργική και αποτελεσματική.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο