Απόλυτα επιτυχημένη υπήρξε η συμμετοχή του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ΑΝΑΚΕΜ, στην 5η Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίες Περιβάλλοντος VERDE TEC η οποία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17 έως 19 Μαρτίου, στο MEC Παιανίας. Το περίπτερο της ΑΝΑΚΕΜ γνώρισε μεγάλη επισκεψιμότητα από εκπροσώπους της κυβέρνησης, αιρετούς Δήμων και Περιφερειών, μηχανικούς, μελετητές δημοσίων και ιδιωτικών έργων, κατασκευαστές και εκπροσώπους τεχνικών εταιρειών, μονάδων ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, πανεπιστημίων, περιβαλλοντικών φορέων κ.ο.κ. Ειδικότερα, τα στελέχη της ΑΝΑΚΕΜ υποδέχθηκαν στο περίπτερο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο, τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πέτρο Βαρελίδη, τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ, Ευάγγελο Καραμίτζιο, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΟΑΝ και μέλος της ΔΕ της ΚΕΔΕ, Νίκο Χιωτάκη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μιχάλη Χρηστάκη, τον πρόεδρο του ΕΕΔΣΑ, Γιώργο Ηλιόπουλο, διευθυντικά στελέχη του ΕΛΟΤ, του υπουργείου Ανάπτυξης, συλλογείς – μεταφορείς, εκπροσώπους μονάδων ανακύκλωσης ΑΕΚΚ από όλη την Ελλάδα, δημοσιογράφους κ.ά.

Τα στελέχη της ΑΝΑΚΕΜ είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους επισκέπτες για τις πολυεπίπεδες δράσεις και τις έως τώρα επιδόσεις της εταιρείας στον κρίσιμο τομέα της Εναλλακτικής Διαχείρισης και Αξιοποίησης των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων και να συζητήσουν μαζί τους δυνατότητες συνεργασίας.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης η ΑΝΑΚΕΜ διοργάνωσε Εργαστήριο με θέμα «Μονάδες επεξεργασίας και αξιοποίησης ΑΕΚΚ, κρίσιμος κρίκος στην κυκλική οικονομία. Προβλήματα λειτουργίας – Προοπτικές ανάπτυξης». Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκου. Οι εισηγήσεις οι οποίες ακολούθησαν εστίασαν στις υποχρεώσεις των μονάδων βάσει της νέας νομοθεσίας, τα προβλήματα λειτουργίας των μονάδων και τις προοπτικές λύσης, με έμφαση στα δευτερογενή υλικά, αλλά και στις νησιωτικές περιοχές.

Ειδικότερα, εισηγήσεις έγιναν από τους:

κ. Ηλία Δημητριάδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΝΑΚΕΜ με θέμα: “Υποχρεώσεις μονάδων επεξεργασίας ΑΕΚΚ σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις – Εναλλακτική Διαχείριση των ΑΕΚΚ”.

κ. Ιωάννη Παπαηλιόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. με θέμα: “Οι σημερινές προκλήσεις για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων”.

κ. Αλέξη Θεοδωρόπουλο, Διπλωματούχο Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό ΕΜΠ, Msc(lon), CEO Q4U Τεχνικοί Σύμβουλοι με θέμα: “Ειδικά προβλήματα στην αδειοδότηση και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας ΑΕΚΚ στα νησιά” .

κα. Βιβή Ασπρούλη, Διπλωματούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών ΑΠΘ, M.Sc. Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, επικεφαλής  Γραφείου Αθηνών της ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ, με θέμα: “Πιστοποίηση CE για ανακυκλωμένα αδρανή υλικά – Νομοθετικές εξελίξεις”.

Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήματα από τους συμμετέχοντες, εκπροσώπους μονάδων Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας από την Αττική, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας, μηχανικούς, μελετητές κ.ά.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του περιπτέρου της ΑΝΑΚΕΜ προσέλκυσε έργο του εικαστικού καλλιτέχνη κ. Νικόλαου Σαρίδη, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φιλοτεχνημένο αποκλειστικά από απόβλητα κατεδαφίσεων, όπως κεραμικά, σίδερα και σκυρόδεμα. Το έργο φιλοτεχνήθηκε έπειτα από παραγγελία της ΑΝΑΚΕΜ προκειμένου να προωθηθεί η έννοια της επαναχρησιμοποίησης και της επεξεργασίας – αξιοποίησης των αποβλήτων.

Παράλληλα, η ΑΝΑΚΕΜ ευχαριστεί θερμά την Διακοσμήτρια – Εικαστικό κα. Ειρήνη Μητούδη για την ευγενική προσφορά του έργου της με τίτλο Mother Earth, το οποίο αποτυπώθηκε σε προωθητικό υλικό της εταιρείας στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Ανακύκλωση και Τέχνη».

Τέλος, στο πλαίσιο της Γιορτής του Περιβάλλοντος, τα Greek Green Awards, η ΑΝΑΚΕΜ απέσπασε δύο διακρίσεις, το βραβείο «Επίδοσης στην Ανακύκλωση» και το βραβείο «Αποκατάστασης λατομείου».