Ημέρα απεργιών η Πέμπτη στη Γαλλία καθώς διαδηλωτές σε όλη τη χώρα βγαίνουν μαζικά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Σήμερα, η αστυνομία περίμενε πάνω από 300 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μόνο στο Παρίσι. Ιδιαίτερα δυναμικές ήταν στη Μασσαλία και άλλες πόλεις του νότου. Χιλιάδες αστυνομικοί περίμεναν και αυτοί στους δρόμους.

Τα καταστήματα στο κέντρο του Παρισιού είχαν και αυτά λάβει τα μέτρα τους, αναφέρει ο Guardian, κλείνοντας τις προσόψεις με σανίδες.

Η πορεία στο Παρίσι άρχισε μετά το μεσημέρι.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι, γύρω στις 17:00, ένα μπλοκ τουλάχιστον 400 ατόμων με μαύρα επιτέθηκε κατάστημα των McDonald’s ενώ έκανε χρήση βεγγαλικών.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στα επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά το πλήθος των διαδηλώσεων είναι πυκνό και στη συντριπτική του πλειοψηφία ειρηνικό.

Επεισόδια είχαμε κατά τόπους και στην επαρχία, όπως στο Λοριάν της Βρετάνης όπου οι διαδηλωτές έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα.

Σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν κλειστά ενώ καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονταν και στις συγκοινωνίες. Η επίπτωση της απεργίας επεκτείνεται και το Σαββατοκύριακο με ακυρώσεις πτήσεων, με έως και 30% την Παρασκευή και το Σάββατο από το Παρίσι και 20% από περιφερειακά αεροδρόμια.

Σε αυτό το σκηνικό πρέπει να προσθέσει κανένας και την απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι. Η πόλη έχει χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, με την κριτική να στρέφεται και κατά της δημάρχου Αν Ινταλγκό για τα μέτρα που δεν έχει πάρει για να δοθεί λύση.

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη στη γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, από το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Γάλλους εργαζόμενους, οι οποίοι διαδηλώνουν σήμερα στο πλαίσιο της νέας πανεθνικής απεργίας «ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση Μακρόν».