Στην λαϊκή αγορά του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Σχολής εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κο Π. Πάγκαλο, καθηγητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τον σχεδιασμό των νέων πρότυπων λαϊκών αγορών.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Λαϊκών Αγορών, τόσο στον τρόπο λειτουργίας όσο και στην γενικότερη εικόνα τους, με την δημιουργία νέων πρότυπων λαϊκών αγορών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών και Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών Στ. Μελάς, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών Αττικής Χ. Πασβαντίδης, ο  Πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ Δ. Μουλίατος, μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών και πρόεδροι των σωματείων μελών της ΠΟΣΠΛΑ.

Κατά την επίσκεψη δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές και τους καθηγητές του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  να αποκτήσουν μία βασική αντίληψη γύρω από όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με τους πάγκους και τα παρελκόμενα εργαλεία που απαιτούνται στην εργασιακή καθημερινότητα των πωλητών των λαϊκών αγορών, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια αρχική μελέτη αναφορικά με τη δημιουργία των νέων πρότυπων πάγκων για τις λαϊκές αγορές.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για την υλοποίηση του οράματος για τις πρότυπες λαϊκές αγορές επισήμανε προς πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς ο θεσμός της λαϊκής αγοράς είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την καθημερινότητα της κοινωνίας.

«Η Περιφέρεια Αττικής προβαίνει με αποφασιστικότητα σε συγκεκριμένες πράξεις ώστε να δημιουργήσει πρότυπες Λαϊκές Αγορές στην Αττική.  Χαίρομαι που σήμερα βρισκόμαστε εδώ, η Περιφέρεια Αττικής, η Ομοσπονδία των Λαϊκών Αγορών με τον Κ. Μουλιάτο, καθώς επίσης και ακαδημαϊκή κοινότητα δια του Πανεπιστημιακού Δασκάλου κ. Πάγκαλου που εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνεργάτες του αλλά και φοιτητές. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας την πρότυπη λαϊκή αγορά, όπου ο καταναλωτής, όχι μόνο θα βρίσκει το καλό προϊόν στο καλύτερο κόστος, αλλά επίσης θα έχει πρόσβαση σε μια υπηρεσία με θετικό κοινωνικό πρόσημο, μία ποιοτική διαδικασία με πρότυπη εικόνα που θα είναι και εξαγώγιμη πέρα από τα διοικητικά όρια της Αττικής και της Ελλάδος. Οι φοιτητές που θα λάβουν μέρος στο σχεδιασμό με τις γνώσεις τους αλλά και την ευρηματικότητά τους, θα έχουν πρόσβαση και σε κάποιες υποτροφίες για σπουδές. Εύχομαι να έχουμε καλή επιτυχία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πατούλης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα εσωτερικής αρχιτεκτονικής Σχολής εφαρμοσμένων Τεχνών και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Π. Πάγκαλος, με τη σειρά του επισήμανε:

«Με την Περιφέρεια Αττικής, τη γενική Ομοσπονδία, την ΠΟΣΠΛΑ και τον Συνεταιρισμό των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών  θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας για να ανανεώσουμε την εικόνα της Ελληνικής λαϊκής αγοράς, ξεκινώντας από τα απλά στοιχεία, σχεδιάζοντας δηλαδή τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για το βιοπορισμό τους, φτάνοντας στην γενικότερη ανανέωση της Ελληνικής λαϊκής αγοράς, η οποία θα ξεκινήσει προφανώς από την Περιφέρεια Αττικής για να δώσει το παράδειγμα μετά σε όλη την επικράτεια».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ κ. Δ. Μουλιάτος, ανέφερε:

« Σήμερα είναι ιστορική μέρα για τον κλάδο των λαϊκών αγορών. Είναι η αφετηρία του εκσυγχρονισμού και του ονείρου όλων των πωλητών λαϊκών αγορών, να αναβαθμιστούμε και να εκσυγχρονιστούμε. Ο Γιώργος Πατούλης αποδεικνύει για άλλη μία φορά την τεράστια αγάπη για το κλάδο, πρέπει να το λέμε αυτό, μας παρότρυνε, είναι δίπλα μας. Εμείς μετά τα αιτήματα που είχαμε και τις προτάσεις μας. έγιναν αποδεκτές. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον καθηγητή κ. Πάγκαλο και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής για το ενδιαφέρον, όλους τους καθηγητές και όλους τους μαθητές. Εκ μέρους όλων των πωλητών λαϊκών αγορών. Ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, οι λαϊκές αγορές πού λειτουργούν στην Ελλάδα. Θα έρχονται εδώ όπως είπε ο περιφερειάρχης να παίρνουνε μπούσουλα πώς πρέπει να λειτουργούν».

Από την πλευρά τους οι φοιτητές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους αρμοδίους για τη δυνατότητα που τους δίνεται  να συνεισφέρουν στην υλοποίηση των πρότυπων λαϊκών μέσα από μια διαδικασία που θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα σχετικό με  το αντικείμενο που σπουδάζουν.