«Η επόμενη πενταετία είναι πολύ κρίσιμη και θεωρώ ότι θα δώσει νέα πνοή στο Αιγάλεω», τόνισε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας. Παράλληλα, ανέλυσε την εξέλιξη των έργων που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στον δήμο, αλλά και τους στόχους του για την επόμενη θητεία.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον δήμο σας; Πώς τις αντιμετωπίζετε;

Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς τα κόστη εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Επιδίωξή μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε ό,τι μπορούμε να επέμβουμε. Τα προγράμματα του δήμου που «τρέχουν» για τις υφιστάμενες αλλά και τις νέες επιχειρήσεις μέσω της Μικρο-Θερμοκοιτίδας και του κέντρου επιχειρηματικότητας αποτελούν τη λύση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Ταυτόχρονα, για τις ευπαθείς ομάδες λειτουργεί και το κοινωνικό κέντρο για τη στήριξή τους. Η Πολιτεία μάς έχει βοηθήσει οικονομικά, αλλά βρισκόμαστε πάντα σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας,προκειμένου να εξασφαλίσουμε επιπλέον οικονομικούς πόρους ώστε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία.

Σχετικά με τα ζητήματα που προέκυψαν με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, έχουν επιλυθεί;

Υπήρξε διοικητική αποβολή εκ μέρους των ιδιοκτητών, μετά από δυόμισι χρόνια δικαστικών διενέξεων. Επειδή δεν υπήρχε άλλο κτίριο, προτάθηκε η συστέγαση με το όμορο 14ο Δημοτικό Σχολείο σε πρωινή βάρδια, την οποία αποδέχτηκε και η Πρωτοβάθμια. Σημειώνω ότι η διοικητική αποβολή δεν έγινε για τα μισθώματα τα οποία έχουν καταβληθεί, αλλά για ιδιόχρηση. Αυτήν τη στιγμή τα δύο σχολεία συστεγάζονται προσωρινά σε πρωινή βάρδια. Μέριμνά μας ήταν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παιδιών και των γονέων για να βρεθεί λύση.

Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Κατά γενική ομολογία, ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας του κορονοϊού, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Πετύχαμε όμως με πλάνο και με πνεύμα αλληλεγγύης να στηρίξουμε όλους τους συνανθρώπους μας. Κανείς δεν έμεινε αβοήθητος, κι αυτό συνιστά από μόνο του μια σημαντική επιτυχία. Από εκεί και πέρα επενδύσαμε στον αθλητισμό με έργα υποδομής, όπως η ανακαίνιση στο γήπεδο της Εδέσσης, η παρέμβαση στο δημοτικό γήπεδο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», όπου οι προβολείς άναψαν και πάλι μετά από 15 χρόνια, η ανακαίνιση του ανοικτού γηπέδου μπάσκετ στο άλσος Λιμωδών, καθώς και των γηπέδων 5Χ5 στη Λυκαβηττού, η αντικατάσταση των τεσσάρων πυλώνων με προβολείς led στο δημοτικό αθλητικό κέντρο «Εύα Χριστοδούλου» και οι εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο «Σταύρος Βενέτης». Ενισχύσαμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα, με την «Πολιτιστική Διαδρομή» να έχει καθιερωθεί για τα καλά στη συνείδηση όλων ως ένα σημείο αναφοράς στα δυτικά προάστια και όχι μόνο.

Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας θεαματικά την εικόνα του Άλσους Αιγάλεω με παρεμβάσεις που αφορούν την ενίσχυση του πράσινου, αλλά και την ασφάλειά του, καθώς το ηλεκτροφωτίσαμε με φώτα led, ενώ επιπλέον φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως. Επιπρόσθετα, στην είσοδο της πόλης από την οδό Θηβών δημιουργήσαμε από το μηδέν έναν νέο ελαιώνα με τη φύτευση 100 δέντρων.

Στο κομμάτι της ανακύκλωσης, οι επιδόσεις είναι θεαματικές. Επεκτείναμε την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά την ανακύκλωση τηγανέλαιων με την τοποθέτηση ανάλογων κάδων συλλογής σε διάφορα σημεία, ενώ ξεκινήσαμε και το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων. Παράλληλα συνεχίζουμε την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, καταγράφοντας αριθμούς ρεκόρ και σε αυτό το κομμάτι.

Καθιερώσαμε στην πόλη μας έναν θεσμό που δεν υπήρχε και είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι. Ο λόγος για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), που παίζουν σπουδαίο παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό ρόλο. Στον δήμο μας έχουμε τη λειτουργία των ΚΔΑΠ σε τέσσερα σχολεία, όπου περισσότερα από 400 παιδιά απασχολούνται με πολλές δραστηριότητες.

Σημαντικά βήματα έγιναν και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό πλέον οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μετατροπή του Αιγάλεω σε «έξυπνη πόλη» (smartcity).

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε σχέση με τα έργα, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας;

Σε ό,τι αφορά τα έργα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλη την πόλη με λαμπτήρες led νέας τεχνολογίας, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της κατανάλωσης. Παράλληλα συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό δεκάδες έργα που αφορούν την καθημερινότητα και διευκολύνουν τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες του Αιγάλεω.

Έχετε ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας το 2023. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία;

Η επόμενη πενταετία είναι πολύ κρίσιμη και θεωρώ ότι θα δώσει νέα πνοή στο Αιγάλεω. Αξιοποιώντας στο έπακρον τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας προσφέρει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και το ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής στην πλατεία του Εσταυρωμένου, στην κατασκευή του 1ου Δημοτικού, του 1ου Γυμνασίου, του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού, καθώς και του 11ου Δημοτικού από την ΚΤΥΠ, αλλά και στην προσθήκη νέων γωνιών ανακύκλωσης.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο