«Η οργή των πολιτών κατευθύνεται προς όσους δεν έκαναν τη δουλειά τους», δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και στις κοινωνικοπολιτικές συνέπειές του. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», μιλάει για τις δημοσκοπήσεις, για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών και για το κατά πόσο παραμένει ακόμα ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Παράλληλα, αναλύει τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε αυτόν της αγοράς.

Αναμφισβήτητα, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα και στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πιστεύετε πως το γεγονός αυτό αλλάζει το πολιτικό τοπίο όπως είχε διαμορφωθεί και πως η πρωτιά της ΝΔ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση;

Η τραγωδία των Τεμπών μάς συγκλόνισε όλους. Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ο θυμός προς τα πολιτικά κόμματα για όσα δεν έπραξαν, συμβιβαζόμενος με τα χειρότερα χαρακτηριστικά του βαθέως κράτους. Κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Η κριτική των πολιτών είναι αυστηρή – έτσι πρέπει να είναι. Η πρώτη κάλπη είναι κρίσιμη. Θα εκφραστεί η πολιτική βούληση των πολιτών που θα κατατάξουν τα κόμματα κατά σειρά προτίμησης. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία, με ατού την πρωθυπουργία Μητσοτάκη, θα σιγουρεύσει την πρωτιά.

Εκτιμάτε πως η οργή της κοινωνίας για το πολύνεκρο δυστύχημα θα εκτονωθεί στις πορείες διαμαρτυρίας ή θα εκφραστεί στις κάλπες;

Η οργή των πολιτών κατευθύνεται προς όσους δεν έκαναν τη δουλειά τους. Στις πορείες, τα πηγαία συναισθήματα αμφισβήτησης καλύφθηκαν, δυστυχώς συχνά, από εγκατεστημένα συμφέροντα και καταστάσεις που εκπροσωπούνται από παρατάξεις της Αριστεράς. Σε αυτή την πλευρά είναι έκδηλη η αγωνία να καλύψουν τις ευθύνες τους για τις καθυστερήσεις, τα εμπόδια και την ανατροπή προτεραιοτήτων. Δυστυχώς, η πλειοψηφία συμβιβάστηκε πιο συχνά από όσο έπρεπε με αυτές τις καταστάσεις. Η ώρα της κατάργησης ενός κράτους ανευθυνο-υπευθυνότητας έχει σημάνει, και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της καθυστερημένης αναδιοργάνωσης με κάνει αισιόδοξο για το μήνυμα που θα βγει από τις κάλπες.

Σας ανησυχεί το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την τραγωδία των Τεμπών καταγράφεται σαφής ενίσχυση της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου;

Δεδομένης της τραγικότητας του γεγονότος, είναι λογικό και υγιές να υπάρχει αντίδραση. Όμως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. Η μεγάλη πλειοψηφία έπαθε και έμαθε. Δεν πιστεύω ότι θα ξαναψηφίσουμε με το θυμικό ή ότι οι πολλοί θα πιστέψουν ξανά ψεύτικες και συχνά επικίνδυνες υποσχέσεις, όπως συνέβη το 2014-15.

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει αύξηση των ποσοστών του. Δεν καρπώνεται την οργή των πολιτών ή οι πολίτες τον θεωρούν συνυπεύθυνο; Γιατί δεν κερδίζει η αξιωματική αντιπολίτευση;

Ο κ. Τσίπρας δεν πείθει. Είναι φανερό ότι, όσο και να σκηνοθετεί κάποια «κεντρώα» μεταμέλεια, υπό την καθοδήγηση επικοινωνιακών μηχανισμών, οι πολίτες τού χρεώνουν ότι σήμερα ακόμη, με όσα μαθαίνουμε ή θυμόμαστε στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, δεν έχει βρει το θάρρος να ζητήσει μια ειλικρινή συγγνώμη. Τα ποσοστά του έχουν αποκρυσταλλωθεί. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δεν έχει διατυπώσει καμία ρεαλιστική και θετική πρόταση στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, της υγείας και όταν το αποτολμά, οι «προτάσεις» του είναι εξωπραγματικές και επαναφέρουν κινδύνους που αντιμετωπίσαμε το σκοτεινό εξάμηνο του ’15.

Θεωρείτε πως παραμένει ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ ή θα πρέπει να αρχίσει να κινείται στη λογική των συνεργασιών;

Η αυτοδυναμία αποτελεί πλεονέκτημα. Πρέπει όμως να την κερδίσουμε με πειθώ, επιχειρήματα και διάλογο. Η πρώτη κάλπη είναι η πιο κρίσιμη από πολιτική άποψη, γιατί θα αποτελέσει το πρώτο μήνυμα για την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα. Στη δεύτερη κάλπη, που όλα δείχνουν ότι θα καταστεί υποχρεωτική, ο λαός θα κληθεί να διαμορφώσει βιώσιμη λύση διακυβέρνησης. Να πει ποιον προτιμά και θέλει στο τιμόνι. Η Νέα Δημοκρατία, με το πρόγραμμά της και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει συγκεκριμένη πρόταση.

Υπάρχει περίπτωση στις επόμενες κάλπες να ξαναζήσουμε το σενάριο των εκλογών του 2012;

Ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες, αφού είναι πρακτικά αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Ψήφισαν εκλογικό νόμο για να προκαλέσουν κατάσταση αστάθειας και ακυβερνησίας, όπως ακριβώς αναφέρεται στο εγχειρίδιο του «καλού αριστερού». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε με νέο νόμο να εξασφαλίσει την αναλογικότητα παράλληλα με την κυβερνησιμότητα, κάτι που φυσικά καταψήφισε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ποιο θα είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών;

Η χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει βιώσει έκτακτες και τρομακτικές συνθήκες. Κανείς δεν μπορούσε και δεν είχε προβλέψει, ταυτόχρονα, πανδημία, Έβρο, επιθετικότητα της γείτονος, εισβολή Πούτιν, έκρηξη των τιμών ενέργειας, ακρίβεια τροφίμων. Βρήκαμε όμως λύσεις και αντιμετωπίσαμε, όσο καλύτερα ήταν δυνατόν, καθεμία από τις κρίσεις αυτές. Γρήγορα και με δικαιοσύνη. Το έργο έχει συνέχεια. Προσέξτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπει σε καθεστώς δημοσιονομικής αυστηρότητας από το 2024. Αν δεν προσέξουμε, όπως ήδη από φέτος κάνει η κυβέρνηση, ο δημοσιονομικός κίνδυνος θα επιστρέψει. Ποιος, ειλικρινά, θα ήθελε να βρίσκονται η ίδια ή κάποια νεότερη, δήθεν προοδευτική, παράδοξη συμμαχία στη διακυβέρνηση όταν θα σφίξουν τα πράγματα; Το κύρος που απέκτησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που θα επιβεβαιωθεί με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δεν πρέπει να χαθεί.Έχουμε αναλάβει την ευθύνη να πάμε τη χώρα μπροστά. Όχι με ψέματα, όχι με στημένες θεατρινίστικες παραστάσεις. Όχι με τα μέσα του αντιδημοκρατικού «πολακισμού», αλλά με σεμνότητα και περισσότερη δουλειά.

Να περάσουμε στα ζητήματα της οικονομίας, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά. Οι Έλληνες καταθέτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι μετά τις διεθνείς αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο;

Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των τραπεζών. Αν όμως, για παράδειγμα, είχαμε αφήσει τα «κόκκινα» δάνεια χωρίς την κάλυψη που δόθηκε με το σχέδιο «Ηρακλής», θα ήμασταν ανοικτοί σε ενδεχόμενη διάδοση κάποιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης. Επιπλέον, οι καταθέτες στην Ελλάδα είναι καλύτερα προστατευμένοι σε σύγκριση με εκείνους των αμερικανικών τραπεζών που κατέρρευσαν.

Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας;

Είναι βέβαιο πως η κατάσταση της χώρας δεν είναι ίδια με το 2019, ούτε με την περίοδο του 2015 με τα capital controls. Σήμερα έχουμε εισροή νέου κεφαλαίου, σημαντικές καταθέσεις, ασφαλή δάνεια, ισχυρά ίδια κεφάλαια και, ταυτόχρονα, εγγυήσεις από διευρωπαϊκούς οργανισμούς και αυστηρή εποπτεία.

Ποιες δικλείδες ασφαλείας διαθέτει η κυβέρνηση για τις τράπεζες απέναντι σε διεθνείς κρίσεις;

Δεν είναι κυρίως θέμα της κυβέρνησης αλλά των εποπτικών αρχών, στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε αυστηρή ειδική εποπτεία μετά την κατάρρευση του 2015. Σημειώνω εδώ τις απανωτές εκθέσεις εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Είστε άνθρωπος σε επαφή με την κοινωνία και παράλληλα έχετε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την αγορά. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν αυτήν τη στιγμή οι πολίτες;

Είναι προφανές ότι η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα. Γι’ αυτό αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, γι’ αυτό επαναφέραμε τις μέχρι 120 δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών και το ειδικό επίδομα σε συνταξιούχους που τους καθηλώνει η προσωπική διαφορά, με τον νόμο που είχα την τιμή να εισηγηθώ αυτή την εβδομάδα.

Το ερώτημα που βασανίζει τους καταναλωτές είναι πότε θα σταματήσουν οι ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια. Τι απαντάτε;

Δεν εξαρτάται κυρίως από εμάς, αλλά από την επαναφορά καλύτερων συνθηκών στις αγορές αγροτικών προϊόντων και ενέργειας. Αυτό συμβαίνει σταδιακά, αλλά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμη για να έχουμε σταθερότητα, όχι όμως σίγουρα και επαναφορά στις παλαιές τιμές. Ωστόσο, αυτό που περνά «από το χέρι μας» είναι η στήριξη όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και, σε πολλές περιπτώσεις, όπως το κόστος ενέργειας, προς όλους. Αυτό, στα περιθώρια ασφαλείας που επιβάλλουν τα δημοσιονομικά της χώρας, θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο