Την εμπλοκή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο επιχειρησιακό επίπεδο για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της διαχείρισης των εναέριων μέσων αποκάλυψε σήμερα Τρίτη (28/3) ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, καταθέτοντας για 14η μέρα στη δίκη.

Ο μάρτυρας με την έναρξη της διαδικασίας επικαλέστηκε σειρά συνομιλιών, που αποτελούν μέρος της ογκώδους δικογραφίας, από τις οποίες προκύπτει ότι ζητήθηκε άδεια του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση των εναέριων μέσων.

«Το πρόβλημα είναι ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδo ειδικά την ώρα που οι επίγειοι εκλιπαρούσαν για εναέριες δυνάμεις.

Τελικά ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα; Και αν συνέβαινε αυτό δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας με το δικαστήριο να αναμένει πλέον απαντήσεις από τον τότε υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος έχει κληθεί για κατάθεση.

Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Γκιαούρη ζήτησε σε πρώτη φάση από τον κατηγορούμενο Ιωάννη Φωστιερη, τότε διοικητή του ΕΣΚΕ να τοποθετηθεί επί της εν λόγω αναφοράς του κ.Λιοτσιου.

Φωστιέρης: Από τη στιγμή που υπάρχει η φυσική και η πολιτική ηγεσία και είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ με μια στάθμιση προτείνω στην ηγεσία και μου λένε που να επέμβω.

Πρόεδρος: Σε αυτό που είπε για τον υπουργό;

Λιότσιος: Στις συνομιλίες αναφέρεται «Θα σου πω τώρα. Θα ρωτήσω τον υπουργό».

Πρόεδρος: Αν είναι έτσι τι νόημα έχει;

Φωστιέρης: Όταν είναι παρών η φυσική και η πολιτική ηγεσία αναφερόμαστε στον ανώτερο.

Πρόεδρος: Η πολιτική ηγεσία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της πυροσβεστικής;

Φωστιέρης: Έχει το δικαίωμα. Είναι ο διοικητής.

Πρόεδρος: Γνωρίζει τους κανόνες πυροσβεστικής τέχνης και στρατηγικής για να κάνει ορθή επιλογή;

Φωστιέρης: Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δυο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο εναέριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός δίνω εντολή για απογείωση.

Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση. Αυτά όλα είναι ένα κλειστό κύκλωμα της πολεμικής αεροπορίας.Τις δικές μου συνομιλίες έδωσα αμέσως στους εισαγγελείς. Το δικό τους κομμάτι όμως, η Πολεμική Αεροπορία για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να έχουμε καμία απολύτως παρέμβαση.

Στη συνέχεια ο κ. Λιοτσιος αναφερόμενος στα πυροσβεστικά πλοιάρια επέμεινε ότι θα μπορούσαν να συνδράμουν στη διάσωση των ανθρώπων που ήταν στη θάλασσα.

«Έκαναν προσπάθεια να πάνε και δεν προσέφεραν έργο; Εδώ πήγαν οι ψαρόβαρκες δεν μπορούσαν να πάνε αυτά τα πλοιάρια της πυροσβεστικής;», είπε ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κατηγορούμενου.

Ακροατήριο: Εμένα μεγάλο ψαροκάικο με έβγαλε έξω με την κόρη μου.Και άφησα πίσω μου μέσα στη θάλασσα το παιδί μου πεθαμένο.

Λιότσιος: Τα σκάφη αυτά μπορούν να κάνουν και διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα.