Ισχυρή εντολή για «να σαρώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα» αυτά που μας κρατάνε πίσω ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βίντεο που ανέβασε στο TikTok μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Στο βίντεο, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και θέτει τους άξονες πάνω στους οποίους θα επιδιώξει να κινηθεί η προεκλογική συζήτηση: το έργο της κυβέρνησης και τα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής,

«Ανακοινώσαμε λοιπόν την ημερομηνία των εκλογών που θα γίνουν την 21η Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά. Να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας. Να θυμίσουμε στους πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα το 2023. Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι τηρήσαμε τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις» επισήμανε και αναφέρθηκε στη μείωση φόρων και εισφορών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προστασία των συνόρων και την ψηφιοποίηση του κράτους.

Πέραν του απολογισμού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αντικείμενο συζήτησης θα πρέπει να είναι «τα πολλά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής» θέτοντας ως θεματικές την αύξηση των μισθών και την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, που πλήττει έντονα και τους νέους. Παράλληλα, διάλογο επιθυμεί και για τις αδυναμίες του ΕΣΥ, που παρότι άντεξε από την πανδημία, αντιμετωπίζει ακόμη μεγάλες δυσκολίες.

Ειδική αναφορά όμως έκανε ο πρωθυπουργός στις παθογένειες του κράτους, ζητώντας και προσωπικά εντολή για «να τα σαρώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα».

Θα πρέπει «να μιλήσουμε για αυτά που μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Κι αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό». «Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου» κατέληξε στο βίντεο.

Οι ανακοινώσεις στο υπουργικό συμβούλιο

Νωρίτερα σήμερα, την διεξαγωγή εκλογών στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Όσον αφορά, δε, την περίπτωση διεξαγωγής δεύτερων εκλογών αυτές είπε οτι θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ως ημερομηνία έχει «κλειδώσει» η 2α Ιουλίου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε για άλλη μια φορά την «παγίδα ακυβερνησίας» από την απλή αναλογική τονίζοντας ότι «η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει». «Γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στην εισήγησή του προχώρησε έναν μινί απολογισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης από το 2019.

 

Η απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου αντί για τις 28 Μαΐου ελήφθη καθώς συνεκτιμήθηκαν αφενός η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινάνε αρχές Ιουνίου και αφετέρου οι υποχρεώσεις της χώρας καθώς στις 11-12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τελευταίο νομοσχέδιο θα ειναι το ερανιστικό του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που θα συζητηθεί το αργότερο έως τη Μεγάλη Τρίτη. Στη συνέχεια η Βουλή θα κλείσει για Πάσχα και δεν θα ανοίξει ξανά με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα διαλυθεί ως τις 21-22 Απριλίου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την ανακοίνωση είχε ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.