Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση δύο καταστήματα σούπερ μάρκετ, ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και με το market pass, έχουν οδηγήσει στο να είμαστε η 6η χαμηλότερη σε πληθωρισμό χώρα στα τρόφιμα και η 4η σε συνολικό πληθωρισμό.

«Έχει αρχίσει να αποδίδει η μάχη κατά της ακρίβειας. Το γεγονός ότι έχουμε κατορθώσει να έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα διπλάσια ανάπτυξη, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Αν είδατε το άρθρο του Blοοmberg, την Παρασκευή, μιλάει για ”θαύμα”, εστιάζοντας όχι στο ότι έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά στο ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης με χαμηλότερο πληθωρισμό», είπε ο υπουργός.

Για την πασχαλινή αγορά, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο των Αρτοποιών και θα ακολουθήσει με τη Βαρβάκειο «για να καταλήξουμε στις τελικές μας αποφάσεις μέσα στα επόμενα 24ωρα για το τι θα συμπεριλάβουμε στο ”Καλάθι του Πάσχα” γιατί υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις». Σημείωσε ωστόσο ότι οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι πιέζονται λόγω μειωμένης παραγωγής από τους κτηνοτρόφους και μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές λόγω του Πάσχα των Καθολικών. «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια με τον συνάδελφό μου τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γεωργαντά, για το πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Σε 2-3 μέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι θα πετύχουμε πάλι», ανέφερε.

«Είναι εμφανές ότι έχουν διατηρηθεί οι τιμές και πραγματικά έχουμε περιορίσει, ως προς το Καλάθι, το θέμα της ακρίβειας», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Συνδυαστικά και με την κάρτα αγορών, η οποία επιστρέφει ένα 10% των αγορών που πραγματοποιούμε σε σούπερ μάρκετ, δημιουργούμε ένα μεγάλο ανάχωμα στο κύμα της ακρίβειας. Κάτι που δεν το έχει κάνει καμία άλλη χώρα. Και βεβαίως με τον e-Καταναλωτή, μπορούμε να ελέγχουμε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των προϊόντων. Από το κινητό σας μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των προϊόντων όπως έρχονται αυτόματα από τα δεδομένα των σούπερ μάρκετ. Αυτό το εργαλείο δεν υπάρχει διαθέσιμο σε καμία άλλη χώρα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ