Μετά την αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη, σε μπαράζ δηλώσεων έχουν προβεί και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο έργο με ολοένα και περισσότερα στελέχη του να δηλώνουν την αντίθεσή τους και να σημειώνουν πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας  στο OPEN, σημείωσε πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες ενώ συντάχθηκε και με την τροπολογία Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία στόχο είχε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανέγερση του έργου.

«Είμαστε σαφείς για το ότι μπορεί να υπάρχει -και το είχαμε πει προ τριετίας- για ορισμένα σημεία και μάλιστα διαφιλονικούμενα, φράχτης στα σύνορα μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης στο Open. Όπως υποστήριξε, το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι αντιμετωπίσιμο με φράκτες.

«Δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται -εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται- το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες», ανέφερε.

Για την τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την απαγόρευση χρηματοδότησης φρακτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι το ψήφισμα «έλεγε ότι δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα με χρηματοδοτήσεις πάνω στο να χτίζονται φράχτες, που είναι σωστή γραμμή».

Για το ίδιο θέμα, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status, ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι αντίθετος στους φράχτες, είναι η θέση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επιπλέον, ανέφερε, ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν ανέκαθεν αντίθετη στους φράχτες καθώς δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητά τους για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Ανέφερε ακόμη πως για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα παγκοσμίως έχει αποδειχθεί πως δεν λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα.

«Δεν είναι ζήτημα κυρίως αστυνομικό, το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Πρέπει να έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, διαφορετική από αυτήν που έχουμε τώρα που ρίχνει όλα τα βάρη στις χώρες τις συνοριακές, στις χώρες – πύλες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετος με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«O φράχτης δεν είναι αυτό το μέσο, το οποίο θα σταματήσει. Είναι μια φενάκη να πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει η μετανάστευση και το προσφυγικό κύμα. Αντίθετα, θα βρουν αλλού διεξόδους» είπε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στην τηλεόραση του One.

Για το εάν πρέπει ο φράχτης στον Έβρο να επεκταθεί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η δική μου άποψη θα ήταν, να μην (σ.σ. επεκταθεί). Με ρωτάτε το τι θέλω, θα σας έλεγα να μην. Αν με ρωτάτε από τη στιγμή που υπάρχει θα το γκρεμίσετε; Θα σας έλεγα ότι η πολιτική μου δεν αφορά μονάχα τη θέληση μου, αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε φορά».

Πάντως, υπενθύμισε ότι «την προηγούμενη φορά που γίναμε Κυβέρνηση, δεν γκρεμίσαμε τον προϋπάρχοντα φράκτη».