Έτοιμη να εκραγεί είναι η Μέση Ανατολή, με τα χτυπήματα να συνεχίζονται και τους φόβους για σφοδρές συγκρούσεις, τις επόμενες εβδομάδες, να είναι εμφανείς λόγω της θρησκευτικής σημασίας που θα έχουν οι μέρες που ακολουθούν για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις σε περιοχές του νότιου Λιβάνου, όπου τον έλεγχο έχει η παλαιστινιακή στρατιωτική οργάνωση Χαμάς.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι οι επιθέσεις έρχονται ως απάντηση στο μπαράζ των 34 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, με την Χαμάς να κατηγορείται ότι φέρει την ευθύνη.

Στρατιώτες στη Γάζα εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες μετά την έφοδο της Ισραηλινής αστυνομίας στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους λατρείας του Iσλάμ.

Η έφοδος προκάλεσε την αντίδραση των Παλαιστίνιων στο τέμενος, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας νέος αιματηρός κύκλος στην περιοχή.

Η Χαμάς, πάντως, από την πλευρά της, αρνείται ότι εκτόξευσε ρουκέτες από τον Λίβανο, σε μία από τις μεγάλες επιθέσεις της τελευταίας 17ετίας. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, που βρισκόταν την στιγμή εκείνη στη Βηρυτό, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην «ισραηλινή επιθετικότητα».

Στη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν δύο με τρεις εκρήξεις σε παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς στα νότια του Λιβάνου.

Αεροπορικές επιθέσεις σημειώθηκαν και σε χωριό νότια του Λιβάνου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μία γέφυρα.

Στη Γάζα, πάνω από 10 στόχοι της Χαμάς επλήγησαν, ανάμεσα στους οποίους και χώροι όπου έκρυβαν όπλα και τούνελ τρομοκρατών, ενώ στο Ισράηλ, πολύ κοντά στη Γάζα, στο Σντερότ, χτυπήθηκε τουλάχιστον ένα σπίτι.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισαν οι αρχές του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ.

Θύμα είναι ένας άνδρας περίπου 30 ετών που ήταν τουρίστας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ο δράστης σκοτώθηκε από τα πυρά πολιτών, σύμφωνα με τη Haaretz.

Ο τρομοκράτης, αναφέρει η Jerusalem Post, οδηγούσε στον πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο όταν άρχισε να πυροβολεί τους περαστικούς, σκοτώνοντας τον άνδρα.

Επιχείρησε ακόμη να παρασύρει πεζούς, αλλά το αυτοκίνητο ανατράπηκε, πιθανόν την ώρα που προσπαθούσαν να τον εξουδετερώσουν

Επιπλέον, το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στο έδαφός του από τον Λίβανο, μεσούσης της πρωτοφανούς κλιμάκωσης στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου από το 2006.

Σε σύντομη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι στρατιώτες του “εντόπισαν και κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο που εισήλθε από το έδαφος του Λιβάνου στο έδαφος του Ισραήλ κοντά στην τοποθεσία Ζάριτ”.

Ο στρατός “θα συνεχίσει να εμποδίζει οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της ισραηλινής κυριαρχίας”, αναφέρει η ανακοίνωση.