Κατατέθηκε στη Βουλή, η τροπολογία που συμπληρώνει και ενισχύει θεσμικά το πλαίσιο αποτροπής συμμετοχής σε εθνικές εκλογές, εγκληματικών οργανώσεων, που επιθυμούν τη σύσταση κόμματος.

Η τροπολογία που παραπέμπει στο κόμμα «Ελληνες» του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη εισάγει επι της ουσίας δύο προβλέψεις: ότι η απόφαση για την κάθοδο ή μη του κόμματος θα ληφθεί από όλα τα μέλη – δικαστές του αρμόδιου Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου και όχι από μια υποεπιτροπή και πως τα μέλη του τμήματος μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη αρχές για την θωράκιση της τελικής τους απόφασης.

Σύμφωνα με την συνοδευτική αιτιολογική έκθεση:

«Ο έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορά στο δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών όπως διαμορφώθηκε τελευταία τροποποιείται ως προς δύο επιμέρους σημεία. Αφενός ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Συγκεκριμένα η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του.

Αφετέρου για την ενίσχυση της πληρότητας, της αποτελεσματικότητας και της λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, ο οποίος άλλωστε διενεργείται αυτεπαγγέλτως, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο Τμήμα λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές».

Επισημαίνεται, ότι η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Μεγάλη Τρίτη.