Μια αηδιαστική, σκηνή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στο Μοναστήρι Ναμγκιάλ στη Νταραμσάλα.

Εκεί βρέθηκε ο Δαλάι Λάμα, δηλαδή η πιο ιερή φιγούρα του Θιβετιανού Βουδισμού, ο οποίος, ζει ως εξόριστος στην Ινδία από το 1959.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν περίπου 100 μαθητές, οι οποίοι, είχαν ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινδικού ιδρύματος M3M Foundation.

Στο βίντεο βλέπουμε έναν μικρό μαθητή να πλησιάζει τον Δαλάι Λάμα και να τον ρωτάει αν μπορεί να τον αγκαλιάσει. Ο 87χρονος του ζητάει να ανέβει στην εξέδρα όπου κάθεται και αρχικά του ζητάει να τον φιλήσει στο μάγουλο. Στη συνέχεια το παιδί τον αγκαλιάζει και ο Δαλάι Λάμα ακούγεται -από το ανοιχτό μικρόφωνο που είχε μπροστά του- να του ζητάει να τον φιλήσει και στο στόμα. Το παιδάκι τον φιλάει και τον αγκαλιάζει.

Ο Δαλάι Λάμα, κρατάει το παιδάκι και του λέει: «ρούφα μου τη γλώσσα», ενώ το τραβούσε προς το μέρος του. Οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση ακούγονται να γελάνε και ευτυχώς, το παιδί δεν έκανε πράξη την προσταγή του Δαλάι Λάμα, ο οποίος τελικά το αγκάλιασε γελώντας για δεύτερη φορά.

Έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε το στιγμιότυπο, το γραφείο του  Δαλάι Λάμα εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζήτησε δημόσια συγγνώμη, αναφέροντας πως επρόκειτο για ένα αθώο αστείο.

«Η αυτού αγιότητά του επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς σε στους πολυάριθμους φίλους του ανά την υφήλιο, για τον πόνο που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του. Η αυτού αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμα και δημόσια και μπροστά στις κάμερες. Αισθάνεται άσχημα για το περιστατικό».

Βάσει του BBC, το να βγάλει κανείς τη γλώσσα του έξω από το στόμα μπορεί να είναι και «μορφή χαιρετισμού» στο Θιβέτ. Όπως και να’ χει, η σκηνή συζητήθηκε αρκετά.