«Η οιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία μας θα είναι στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις»,υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο «Π» ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Α’ Αθηνών, Πάνος Ν. Αβραμόπουλος.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, είναι να δώσει ο λαός στον Νίκο Ανδρουλάκη ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ώστε, δεσμεύοντας τις άλλες δυνάμεις στο πλήρες και θεσμικά δομημένο πρόγραμμά του, να γίνει ο καταλύτης της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της Ελλάδος

Γιατί επιλέξατε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να πολιτευθείτε, κ. Αβραμόπουλε;

Ανταποκρίθηκα στο δημοκρατικό σάλπισμα του νέου προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, προς όλους τους νέους και τους σκεπτόμενους ανθρώπους, σταθμίζοντας την έμπρακτη δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις μέρες μας, τη μεγάλη συμβολή του στην επίλυση κορυφαίων θεσμικών θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τον ειλικρινή αναστοχασμό του απέναντι στα λάθη του. Υπήρξε το κόμμα που θέσπισε το ΕΣΥ, τη Διαύγεια, το οικογενειακό Δίκαιο, τα μεγάλα έργα υποδομής –μετρό, Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τόσα άλλα– και που παράλληλα διολίσθησε και σε λάθη. Με πολιτική παρρησία όμως αυτοκαθάρθηκε, αναγεννήθηκε και, αντλώντας από τις διαχρονικές πολιτικές του σταθερές–κοινωνική αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, άδολος πατριωτισμός, δημοκρατικό ήθος–, προχωρά με πίστη και αισιοδοξία στο μέλλον, συμβάλλοντας ενεργά στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Από ποιες επάλξεις συμβάλλετε εσείς στην υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ;

Στην πολιτική έχω πρωθύστερα δόκιμα αποτυπώματα και μάλιστα στο αυτοδιοικητικό πεδίο της Αθήνας, όπου ο αθηναϊκός λαός πάντα με τίμησε και ως δύο φορές εκλέξιμο δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων. Ως συγγραφέας ασχολούμαι ενεργά με τον πολιτισμό και την παιδεία και σίγουρα αυτά τα πεδία είναι από τα βασικά, μέσω των οποίων συμβάλλω, συλλογικά και εγώ, στην εξαιρετικού ήθους ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Με ποιον θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά, αν κληθεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας;

Η οιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι στη βάση προγραμματικών του συγκλίσεων με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να ανακουφιστεί ο τόπος και να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση, και όχι από ταπεινά κίνητρα θεσιθηρίας και ανάληψης υπουργικών θώκων. Άλλωστε, η πρωθύστερη θεσμική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ υπέρ του εθνικού συμφέροντος και όχι των στενών κομματικών του συμφερόντων, για την οποία εξάλλου κατέβαλλε και μεγάλο εκλογικό κόστος, εγγυοδοτεί για το εκπεφρασμένο δημόσιο πολιτικό ήθος του. Γι’ αυτό, όπως ευστόχως επισημαίνει ο αρχηγός μας Νίκος Ανδρουλάκης, πρέπει να του δώσει ο λαός στις εκλογές της 21ης Μαΐου ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ώστε, δεσμεύοντας τις άλλες δυνάμεις στο πλήρες και θεσμικά δομημένο πρόγραμμά του, να γίνει ο καταλύτης της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της Ελλάδος.

Ποιες είναι οι κεντρικές πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σήμερα;

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το πρώτο κόμμα που κατέθεσε πριν από δύο μήνες πλήρες και διεξοδικά επεξεργασμένο πρόγραμμα θέσεων, για όλα τα μείζονα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Για το πελώριο πρόβλημα του στεγαστικού κόστους, το μεγαλύτερο σε όλη την ΕΕ, που γονατίζει στην κυριολεξία τους νέους ανθρώπους, που δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια. Εξήγγειλε τη δημιουργία, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενός μεγάλου εθνικού αποθετήριου 100.000 και πλέον κατοικιών, που θα δίνονται με χαμηλό ενοίκιο στους νέους για να χτίσουν τη ζωή τους. Εξήγγειλε συνάμα ρηξικέλευθες θέσεις, για το μεγάλο έλλειμμα ενεργειακής δημοκρατίας, ένεκα του οποίου τα νοικοκυριά σήμερα καταβάλλουν δυσβάσταχτα ποσά για θέρμανση και τις ανάγκες του ρεύματος. Κατέθεσε ριζοτομικές προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, για να ανακουφίσει τους κοινωνικά αδύναμους οφειλέτες που υφίστανται απηνή διωγμό από τα funds. Εξήγγειλε καίριες και ρεαλιστικές προτάσεις για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που είναι κατεξοχήν δικό του παιδί. Και για όλα τα άλλα φλέγοντα ζητήματα του τόπου.

Πώς αποτιμάτε το πολιτικό σύστημα σήμερα, λίγο καιρό μετά την τραγωδία των Τεμπών;

Η εθνική σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, δυστυχώς κατά τραγικό τρόπο –με τον θάνατο πολλών νέων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές, που έκαναν όνειρα για μια προοδευμένη πορεία στη ζωή– κατέδειξε το μεγάλο έλλειμμα παραγωγής πολιτικής στο πρακτικό πεδίο, με την οδυνηρή έλλειψη θεσμικών παρεμβάσεων στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, που θα είχαν διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία τους και πάνω από όλα τις ζωές των επιβατών, αλλά παράλληλα έδειξε και το περίσσευμα επικοινωνίας, στο μεγάλο κενό της πολιτικής. Επειδή όμως οι ευθύνες είναι και διαχρονικές, όλα τα κόμματα σήμερα καλούνται να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για την υπέρβαση των μεγάλων ζητημάτων της πατρίδας μας και να φύγουν από το στείρο πεδίο της επικοινωνίας, στο οποίο, ιδίως μετά και την τραγωδία, οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη. Οφείλουμε όλοι σήμερα να ξαναδώσουμε με το παράδειγμά μας νόημα στην πολιτική και να την καταστήσουμε και πάλι, σύμφωνα με τα λόγια του Αριστοτέλη, «την αρίστη των επιστημών, τα καλά και τα δίκαια σκοπουμένη»!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο