Ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων τραυματιών και αυτών που σκοτώθηκαν στις μάχες στην Ουκρανία προσεγγίζει τις 110.000» γράφει η εφημερίδα New York Times, ( επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα από το Πεντάγωνο), σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Τις πληροφορίες αυτές οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να πάρουν από υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επισημαίνει η εφημερίδα.

Σε ένα από τα έγγραφα οι εκπρόσωποι των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας αναφέρουν ότι η FSB «κατηγόρησε» το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας «για απόκρυψη των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία».

Στα εν λόγω έγγραφα αναφέρεται πως στην FSB ισχυρίζονται ότι στον αριθμό των θυμάτων του υπουργείου Άμυνας δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί και τραυματίες στρατιωτικοί της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς, του τμήματος των ανδρών της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner και οι Τσετσένοι μαχητές του Ραμζάν Καντίροφ. Οι διάσπαρτες μάχιμες δυνάμεις που έχει αναπτύξει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία, μερικές φορές δρούσαν σε αντίθεση μεταξύ τους, περιπλέκοντας περαιτέρω τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Τα νέα έγγραφα που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, αναδεικνύουν την έχθρα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών.

Η διαρροή εγγράφων που αναφέρεται στον αριθμό των θυμάτων, δείχνει ότι η FSB αμφισβητεί τους υπολογισμούς που κάνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για τις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μαύρη Θάλασσα δεν θα γίνει ποτέ μια «θάλασσα του ΝΑΤΟ», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε την ατλαντική συμμαχία να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο για την ασφάλεια της περιοχής.

«Είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο ασφαλείας για όλα τα έθνη της περιοχής που απειλούνται» και να κάνουμε τη Μαύρη Θάλασσα «αυτό που έχει γίνει η Βαλτική Θάλασσα: μια θάλασσα του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βιντεοσύνδεσης κατά την έναρξη διάσκεψης στη Ρουμανία.

Το σχόλιό του απορρίφθηκε από τη Μόσχα, όπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων: «Η Μαύρη Θάλασσα δεν θα γίνει ποτέ μια θάλασσα του ΝΑΤΟ».

«Είναι μια θάλασσα την οποία μοιράζονται πολλές χώρες, πρέπει να είναι μια θάλασσα συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και ασφάλειας για όλα τα παράκτια κράτη. Και αυτή η ασφάλεια είναι αδιαίρετη», πρόσθεσε ο ρώσος εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ