Η Βάσια Αναστασίου, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής, είναι από τα «φρέσκα» πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του Κινήματος και ξεχωρίζει για την ένταση και τη μαχητικότητά της στο προεκλογικό τερέν.

Δικηγόρος αλλά και πρώην αναπληρώτρια γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση του κόμματός της στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, που παραμένει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας, υπογραμμίζει πως «το ΠΑΣΟΚ, εφόσον λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θα έχει ως στόχο να είναι ο εγγυητής για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα προχωρήσει τη χώρα μπροστά». Στο ερώτημα για το τι μπορεί να σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο να μην «πιάσει»το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που διεκδικεί, «πετάει την μπάλα» στη μικρή περιοχή των πολιτικών της αντιπάλων.

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως πρωθυπουργός, εκτός των Μητσοτάκη-Τσίπρα; 

Δεν θα επιβάλουμε εμείς τον πρωθυπουργό αλλά ο ελληνικός λαός. Κι αν οι πολίτες τους αποδοκιμάσουν στην κάλπη, όπως ήδη φαίνεται στις μετρήσεις, δεν είμαστε εμείς που θα φέρουμε τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα από το παράθυρο. Άλλωστε και οι δύο δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν και αποδείχθηκαν λίγοι. Από πού κι ως πού ζητούν κάποιοι από τον Νίκο Ανδρουλάκη να προτείνει για πρωθυπουργό έναν από τους δύο βασικούς του αντιπάλους; Υπάρχει κάποιο παγκόσμιο προηγούμενο αρχηγός κόμματος να αναγγέλλει την υποστήριξή του σε έναν άλλον αρχηγό; Το ΠΑΣΟΚ, όταν λάβει την εντολή, θα κινηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καταθέτοντας μια πρόταση διακυβέρνησης που θα είναι η πιο ωφέλιμη για τη χώρα και θα αντανακλά τη λαϊκή βούληση. Αυτό επιτάσσει το πνεύμα του Συντάγματος, αυτό έχει ανάγκη και η χώρα.

Γιατί επιμένετε ως κόμμα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τον πρώτο γύρο; 

Γιατί αυτό θα έχουν επιλέξει οι πολίτες με την ψήφο τους. Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, το ΠΑΣΟΚ, εφόσον λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θα έχει ως στόχο να είναι ο εγγυητής για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα προχωρήσει τη χώρα μπροστά. Με συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες προγραμματικές προτεραιότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκλίσεις, όπως η αναβάθμιση του ΕΣΥ, η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, η προστασία της πρώτης κατοικίας. Και, φυσικά, η πραγματική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, που είναι κρίσιμη για την εμπέδωση του κράτους δικαίου στη χώρα. Αντίστοιχες συγκλίσεις που οδηγούν σε κυβερνήσεις συνεργασίας είναι, άλλωστε, η συνήθης πρακτική στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κατακτήσει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θεωρείτε ότι η «επόμενη μέρα» θα έχει εσωκομματικές αναταράξεις; 

Το κλίμα που συναντώ καθημερινά στην Ανατολική Αττική είναι κλίμα ανατροπής και επιστροφής του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζετε ότι περάσαμε μια σειρά από εσωκομματικές διαδικασίες, όπου συμμετείχαν χιλιάδες μέλη και φίλοι της παράταξης, και σας το λέω με βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο ενωμένο και συσπειρωμένο από ποτέ, με ισχυρό πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Την ίδια βεβαιότητα δεν έχω για τους αντιπάλους μας. Αλήθεια, ποια θα είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο κ. Τσίπρας υποστεί μια τρίτη ή και τέταρτη συνεχόμενη ήττα; Ή στη ΝΔ, αν απωλέσει 7 και 8 μονάδες από τις εκλογές του 2019;

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο αποστασίας βουλευτών του κόμματός σας;

Όσοι είμαστε στο ΠΑΣΟΚ και δεν λοξοδρομήσαμε προς τους αντιπάλους μας για να πάρουμε βουλευτικές έδρες ή καρέκλες, είμαστε για τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες μας. Να είστε βέβαιος ότι, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ της 21ης Μαΐου, ο υιός Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει, όσο κι αν το επιθυμεί, να επαναλάβει τις πρακτικές του πατέρα του και οι οποίες είναι καταδικασμένες στη μνήμη του ελληνικού λαού εδώ και δεκαετίες.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο